När jag börjar äta en perfekt krämig, krispig, söt, örtig pastasallad så kan jag inte sluta. Jag skulle kunna äta allt i form av pastasallad. I helgen blev jag sugen på en klassisk amerikansk pastasallad med ranchdressing, så jag svängde ihop en lite buffé med en alldeles för stor pastasallad (alltså en gigantisk skål med 10 portioner till bara mig och min man), pulled BBQ strips och majskolvar. Jag tror inte vi kommer gå hungriga i helgen.
Egentligen behövs ju inget exakt recept för pastasallad. Kör på grönsaker du gillar, eventuellt tärnad ost, mixa ihop dressingen efter smak. Jag har skrivit ihop ett exakt recept nedan men helt ärligt så använder jag den bara som utgångspunkt och höftar när jag slänger ihop salladen en för en mysig sommarkväll.
RANCH PASTASALLAD & BBQ STRIPS
Portioner: 8-10
Salta allt efter smak
RANCHDRESSING
Creme fraiche, 3 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)
Majonnäs, 1 dl (t ex Hellmann’s veganska)
Lag från cornichon, 2 msk
Dijonsenap, 1 1/2 msk
Saften från 1/2 lime
Äppelcidervinäger, 2-1/2 tsk
Gräslök fryst, 2 dl (dvs ett helt pkt på ca 40 g)
Dill fryst, 1 1/2 dl
Persilja fryst, 1 dl
Rödlök, 1 liten, finhackad
Vitlök, 3 st, pressade
Svartpeppar, 1 1/2 msk
PASTASALLAD
Makaroner, 1 L (okokt)
Romansallad, 1/2 huvud, strimlad (alternativt andra gröna blad som grönkål)
Körsbärstomater, 350 g, delade
Majs, 1 stor burk
Morot, 3 st, riven
Gurka, 1/2 st, tärnad
Röd paprika, 1 stor, tärnad
Selleri, 3-4 stjälkar, hackad
Cornichon, 2 dl, hackad
PULLED BBQ STRIPS
Pulled oumph, 560 g (eller en annan valfri vegansk ‘pulled produkt’, alternativt skivad portobello blir också supergott!)
Gull lök, 2-3 st skivad
Jalapeño, 1/2 dl, hackad
Anchochilipulver, 1 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
BBQ-sås, 2 dl (kör på din favorit, min är helt klart Sweet Baby Ray’s)
Lag från jalapeño, 1/2 dl
Chipotlesås, 2 tsk (finns i tacoshyllan)
SERVERING
Eventuellt majskolvar med salt och varför inte lite lime eller smör
GÖR SÅ HÄR
BBQ-strips. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och vänd ner lök, oumph och olja. Stek dem tills löken mjuknat och oumphen fått färg. Jag gillar att ‘mosa’ oumphen lite med sleven så bitarna blir mindre. Tillsätt jalapeño, anchochili och rökt paprika och fräs i någon minut till. Vänd ner BBQ-sås, jalapeñolag och chipotle. Tillaga i ca 10 min. Rör om då och då.
Pasta. Koka pastan, sila och låt svalna.
Dressing. Blanda alla ingredienser till dressingen i skålen du ska blanda pastasalladen i. Preppa grönsakerna och vänd ner dem i dressingen. Rör om väl och blanda sedan ner makaronerna.
Servera pastasalladen med BBQ-strips och majskolvar. Om du ska äta pastasalladen dagen efter så kan du fräscha upp den med någon klick majonnäs, fraiche eller lag från cornichon så blir den fint krämig igen.
Comments