Huevos pericos eller perico är en äggröra med lök, tomat och koriander som äts i Colombia och Venezuela. Röran har fått namnet från det spanska ordet för papegoja, perico, och syftar på att röran blir vackert färgglad med de olika ingredienserna. Traditionellt används ibland annatto för att ge äggröran en vacker gul färg. Jag gör en egen version av perico på rökt tofu med gurkmeja för den gula färgen och kryddar även med spiskummin och paprikapulver.
Servera pericon som en vanlig äggröra med rostat bröd, i tacos eller som här; breakfast burrito. Breakfast burrito är helt enkelt en frukost packad i en burrito! Jag kör på den här pericon och tillsätter korv, ost och avokado. Burriton steks sedan i lite olja tills frasig.
AREPAS MED HUEVOS PERICOS
Portioner: 4-6 breakfast burritos (2-3 per person)
Salta efter smak
HUEVOS PERICOS
Svarta bönor, 2 pkt, sköljda och silade
Gullök, 1 stor, hackad
Röd paprika, 1 st, hackad
Röd chili, 1 st, hackad (valfritt)
Vitlök, 5 klyftor, hackade
Alspånsrökt tofu, 460 g, smulad
Spiskummin, 1 1/2 msk
Paprikapulver, 1 1/2 msk
Svartpeppar, 2 tsk
Gurkmeja, 2 tsk
Tomat, 2 st, tärnad
Chipotlesås,1 msk (valfritt, finns i tacohyllan)
Vitlök, 1 klyfta, pressad
Fryst koriander, 60 g (eller en ganska stor bunt färsk koriander)
Limesaft, en skvätt
Spenat, 200 g
SERVERING
Stora tortillabröd, 4-6 st
Avokado
Lime
Riven ost
Eventuellt en god salsa som pico de gallo, majssalsa, chipotlesås eller varför inte sriracha
GÖR SÅ HÄR
Stek lök och paprika i en stekpanna tills lite karamelliserade. Ringla på mer olja vid behov. Tillsätt chili och de hackade vitlöksklyftorna och fräs i någon minut.
Vänd ner tofu och kryddorna och stek i någon minut till och tillsätt sedan bönorna, tomaterna och chipotlesås. Tillaga på medelvärme i 20 min under lock. Rör om då och då.
I slutet, vänd ner hälften av spenaten och rör runt tills den vissnat. Tillsätt resten av spenaten. När den vissnat, avsluta med den pressade vitlöksklyftan, koriander och en skvätt limesaft. Klart!
Om du gör breakfast burritos, fyll tortillan med röran och de övriga tillbehören. Rulla ihop till ett paket och stek i pannan med lite olja tills gyllene. Börja med att steka sidan med öppningen nedåt så att den stängs.
Comments