CARNE MECHADA: VENEZOLANSK PULLED PORK
Carne mechada är en traditionell fyllning till arepas i Venezuela och är en variant av pulled pork. Min man kommer från Venezuela (och inte heller äter animaliskt) och har saknat en riktigt god arepa med carne mechada. Rätten får sin smak från bl a worcestershiresås, men eftersom det kan vara svårt att få tag på en vegansk variant så har jag tänkt om rätten lite och får syra, sötma och lite umami från tomater, sojasås, nejlika och muscovadosocker.
Jag använder oftast formbar färs istället för pulled pork, men det finns lite alltmöjligt att välja mellan. Vegme har exempelvis pulled vegokött. Sedan använder jag ibland friterad svamp eller friterad blomkål och kikärtor. Men tycker att den formbara färsen både är lättillgänglig, går snabbt och ger god smak.
SERVERING: RIS ELLER AREPAS
I Venezuela serveras carne mechada antingen med ris som en del av deras nationalrätt Pabellón Criolli (recept) eller som fyllning i arepas. Arepas är ett majsbröd som äts främst i Venezuela och Colombia. Det är som en glutenfri version av pitabröd med en doft av popcorn! Följ receptet i mitt tidigare inlägg om arepas här. Men om du inte orkar göra egna arepas kan du självklart bara servera fyllningen i tacobröd eller ris. Mums!
ANDRA VENEZOLANSKA RÄTTER
Andra goda och traditionella fyllningar till venezolanska arepas är den krämiga avokado- och "kyckling"röran reina pepiada och den smakrika "äggröran" huevos pericos på tofu.
CARNE MECHADA & GUASACACA
Portioner: 4-6 (12 arepas)
Salta allt efter smak
PAPRIKABASEN
Röd paprika, 1 st, skivad
Grön paprika, 1 st, skivad
Gullök, 3 st, skivad
Lagerblad, 2 st
Kryddnejlika, 3 st
Ljus sojasås, 3 msk
Ljust muscovadosocker, 2 msk
Spiskummin, 2 tsk
Svartpeppar
Koriander, en knippe
Tomat, 1 st, tärnad
Tomatpuré, 1/2 msk
VEGOKÖTTET
Vegofärs, ca 300 g (t ex Anammas formbara färs)
Nejlika, 2 st
Ljus sojasås, 2 msk
Spiskummin, 1 msk
Vitlök, 2 klyftor, pressade
GUASACACA
Avokado, 2 st
Grön paprika, 1 st
Vårlök, 1 st (eller 1/2 gullök)
Koriander, 1 dl
Persilja, 1 dl
Vitlök, 2-3 klyftor
Saft från 1 1/2 lime
Svartpeppar
SERVERING
Ris, tacos eller arepas (se recept här)
Friterad matbanan
GÖR SÅ HÄR
Carne mechada. Hetta upp olja i en panna och stek paprika, gullök, lagerblad och nejlika i ca 10 min till de fått färg. Tillsätt sojasås och socker och stek under omrörning i någon minut. Vänd ner spiskummin, svartpeppar, koriander, tomat och tomatpuré. Sänk värmen till medel, lägg och ett lock och tillaga i ca 10-15 min tills tomaten 'smält' helt. Rör om några gånger så det inte bränns.
Under tiden steker vi färsen i en separat panna. Hetta upp olja, vänd ner färs och nejlika och bryn tills den får färg. Vänd nej sojasåsen och stek under omrörning i någon minut så färsen suger åt sig sojasåsen. Tillsätt spiskummin och vitlök och stek någon minut till. Vänd över färsen i paprikabasen och rör om. Stek ihop i någon minut och smaka av. Klart!
Guasacaca. Mixa alla ingredienser till en slät sås.
Servera carne mechada med ris, tacos eller arepas och toppa med guasacaca. Servera gärna friterad matbanan till.
Comentarios