Arroz con pollo (kycklingris) är en vanlig vardagsrätt i Latinamerika som varierar i smak i olika länder. Min variant har jag tagit fram utifrån de colombianska versionerna jag ätit. Istället för vegokyckling kan chorizo eller rökt tofu användas. Riset kan ätas som det är men serveras gärna med tillbehör som avokado, lime och friterad matbanan.
VEGANSK ARROZ SIN POLLO
Portioner: 8-10
Salta efter smak
Bas
Gullök, 2 st, finhackad
Röd paprika, 2 st, finhackad
Vitlöksklyftor, 5 st, finhackad
Chipotlepasta, 3 msk (finns i tacohyllan. Kan bytas ut mot BBQ-sås med chipotlesmak)
Tomatpuré, 3 msk
Kryddor
Saffran, 1 pkt
Lagerblad, 4-5 st
Spiskummin, 1 1/2 msk
Oregano, 1 1/2 msk
Paprikapulver, 1 msk
Svartpeppar, 1 msk
Rökt paprikapulver, 1/2 msk
Grönsaksbuljongtärningar, 6 st
Fyllning
Vegokycklingbitar, 320 g (eller annat protein som chorizo eller rökt tofu)
Långkornigt ris, 8 dl
Morot, 2-3 st, skalad och tärnad smått, ca 1 cm
Bönor på burk, 2 pkt (jag brukar använda borlottibönor), sköljda och silade
Majs på burk, 2 små burkar, silade
Frysta gröna ärtor, ca 350 g
Fryst koriander, 1 pkt (40 g)
Vatten, 14 dl
SERVERING
Lime, färsk koriander och avokado eller nån enkel sallad
Friterad matbanan
För matbanan: skiva ca 1-2 cm tjockt och fritera i neutral olja på båda sidor tills mjuk och gyllene och salta direkt
GÖR SÅ HÄR
Preppa ris. Skölj riset några gånger i kallt vatten så det mesta av stärkelsen tvättas bort. Blötlägg riset i vatten medan du preppar resten av ingredienserna.
"Kyckling" och kryddbas. Bryn vegokycklingen i olja i en stor kastrull tills gyllene och lägg sedan åt sidan på en tallrik. Hacka eventuellt till lite mindre bitar.
I samma kastrull, fräs lök, paprika och vitlök på medelhög värme tills de mjuknat och börjat karamelliseras, ca 15 min. Blanda ner tomatpuré och chipotlepasta och tillaga i någon minut under omrörning så tomatpurén tillagas. Blanda sedan ner alla kryddor och grönsaksbuljongtärningar.
Tillsätt ris och fyllning.
Nu när vi fått en god kryddbas, vänd ner den stekta vegokycklingen med ris, morötter, bönor, majs, ärtor, fryst koriander och rör om. Häll på vattnet och koka upp. Sänk värmen och puttra i några minuter tills vattnet är på samma nivå som riset. Sänk då till låg värme, nu ska riset få ånga. Gör ca 6 hål i riset ner till botten av kastrullen med sleven (som i bilden). Lägg på locket och tillaga tills riset är mjukt, det tar ca 30 min. Sänk sedan till lägsta värme, rör om riset och ta av locket. Låt det få vila i ca 20 min så riset får 'torka' lite och bli av med den sista vätskan.
Servera arroz sin pollo med friterad matbanan, lime, färsk koriander och avokado.
Comments