Brigadeiros är brasilianska chokladbollar som påminner om en blandning mellan chokladtryffel och chokladkola. De görs traditionellt på kondenserad mjölk och här har jag tagit fram ett recept med havregrädde och socker som bas.
BRIGADEIRO
Vispgrädde av havre, 5 dl + ½ dl
Strösocker, 2 dl
Vaniljsocker, 1 tsk
Kakao, 2 dl
Flingsalt
Vegetabiliskt smör, 50 g
Chokladströssel eller annan valfri topping som kakao, finhackad choklad, nötter eller kokosflingor.
Små formar
GÖR SÅ HÄR
I en liten kastrull, koka upp 5 dl havregrädde med strösocker och vaniljsocker under omrörning. Sänk till medellåg värme och sjud i 45 min. Rör om ofta så det inte bränns i botten. Vänd ner kakaon och rör om i 5 minuter till. Ta av från plattan. Salta efter smak och rör ner smöret och ½ dl havregrädde till en jämnt smet.
Olja in en tallrik och sprid ut smeten. Ställ in kylskåpet. Efter ungefär 1 timme ska den ha kylts ner tillräckligt och fått en konsistens som kola. Olja in händerna och rulla kolan till bollar. Rulla i chokladströssel och lägg brigadeiron i små formar för servering. Servera brigadeiron rumstempererad.
Commentaires