top of page
4.png
  • Instagram

EJJEH (LIBANESISK ZUCCHINIOMELETT)

Ejjeh är libanesiska, örtiga zucchiniomeletter med mynta och persilja som friteras i olivolja. De görs ofta efter att man lagat en stor gryta med kousa mehshi där minizucchinis fyllts med färs, ris och kokats i tomatsås (min barndomsfavorit bland min farmors rätter som jag också behöver återskapa). Den urgröpta fyllningen från zucchinin används då till att göra de här goda omeletterna. Vi tar däremot inte omvägen med att laga kousa mehshi utan kör direkt på att riva ner zucchinisarna hela.


Jag byter ut äggen i omeletten till kikärtsmjöl så de blir riktigt matiga och mättande. Ejjeh passar perfekt med den uppfriskande libanesiska tzatzikin khyar bil laban som görs med mynta.

EJJEH (ÖRTIG LIBANESISK ZUCCHINIOMELETT)

Portioner: 2 (4 små omeletter)


EJJEH

Zucchini, 5 dl, riven (300 g, 1-2 st zucchinis) (jag river på grova sidan)

Kikärtsmjöl, 2 dl

Bakpulver, 1 tsk

Vårlök, 1 st, finhackad

Färsk persilja, 2 dl, hackad

Torkad mynta, 2 msk (färsk är också gott men brukar ju vara så få blad på krukmynta)

Cayennepeppar, 1/2 tsk

Svartpeppar, 1/2 tsk

Spiskummin, 1 tsk

Salt, 1-1 1/2 tsk

Vatten, 2 dl

Olivolja för fritering


KHYAR BIL LABAN (LIBANESISK TZATZIKI)

Fraiche, 2 dl

Gurka, 1 st, urkärnad och tärnad

Vitlök, 1-2 klyfta, pressad

Citron, saften från 1 st

Torkad mynta, 1 msk

Färsk mynta, 1 kruka, hackad

Olivolja


SERVERING

Libabröd

Tomat


GÖR SÅ HÄR

Blanda ihop alla ingredienser till ejjeh-smeten. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olivolja och fritera omeletterna tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med libabröd. Jag brukar strö över lite mer salt på omeletterna där de friterats klart.


Medan du steker omeletterna kan du blanda ihop alla ingredienserna till den libanesiska tzatzikin och ställa in i kylen.


Servera ejjeh med libanesisk tzatziki, tomat och libabröd.



3 490 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page