Ejjeh är libanesiska, örtiga zucchiniomeletter med mynta och persilja som friteras i olivolja. De görs ofta efter att man lagat en stor gryta med kousa mehshi där minizucchinis fyllts med färs, ris och kokats i tomatsås (min barndomsfavorit bland min farmors rätter som jag också behöver återskapa). Den urgröpta fyllningen från zucchinin används då till att göra de här goda omeletterna. Vi tar däremot inte omvägen med att laga kousa mehshi utan kör direkt på att riva ner zucchinisarna hela.
Jag byter ut äggen i omeletten till kikärtsmjöl så de blir riktigt matiga och mättande. Ejjeh passar perfekt med den uppfriskande libanesiska tzatzikin khyar bil laban som görs med mynta.
EJJEH (ÖRTIG LIBANESISK ZUCCHINIOMELETT)
Portioner: 2 (4 små omeletter)
EJJEH
Zucchini, 5 dl, riven (300 g, 1-2 st zucchinis) (jag river på grova sidan)
Kikärtsmjöl, 2 dl
Bakpulver, 1 tsk
Vårlök, 1 st, finhackad
Färsk persilja, 2 dl, hackad
Torkad mynta, 2 msk (färsk är också gott men brukar ju vara så få blad på krukmynta)
Cayennepeppar, 1/2 tsk
Svartpeppar, 1/2 tsk
Spiskummin, 1 tsk
Salt, 1-1 1/2 tsk
Vatten, 2 dl
Olivolja för fritering
KHYAR BIL LABAN (LIBANESISK TZATZIKI)
Fraiche, 2 dl
Gurka, 1 st, urkärnad och tärnad
Vitlök, 1-2 klyfta, pressad
Citron, saften från 1 st
Torkad mynta, 1 msk
Färsk mynta, 1 kruka, hackad
Olivolja
SERVERING
Libabröd
Tomat
GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop alla ingredienser till ejjeh-smeten. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olivolja och fritera omeletterna tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med libabröd. Jag brukar strö över lite mer salt på omeletterna där de friterats klart.
Medan du steker omeletterna kan du blanda ihop alla ingredienserna till den libanesiska tzatzikin och ställa in i kylen.
Servera ejjeh med libanesisk tzatziki, tomat och libabröd.
Commentaires