Farinata (socca, fainá) äts i Italien och Frankrike och är en len och mild kikärtsomelett kan man beskriva det som. Tillagas i ugn och görs på enkla ingredienser: kikärtsmjöl, vatten och olivolja. Superenkelt och gott att äta med exempelvis den här smakrika bönsalsan och varmt pitabröd.
FARINATA
Använder en rund ugnsform på 30 cm
Kikärtsmjöl, 5 dl
Salt, 2 tsk
Vatten, 9 dl
Timjan
Svartpeppar
Flingsalt
Olivolja
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp ugnen till 250 C.
Blanda kikärtsmjöl och salt i en skål och vispa ner lite vatten i taget till en slät och väldigt lös smet. Du kan tillaga den direkt men också med fördel låta smeten stå i några timmar eller över natten i kylskåpet, då blir farinatan saftigare.
Häll olivolja i ugnsformen så hela botten täcks ordentligt. Ställ in ugnsformen i ugnen i några minuter så den blir riktigt varm.
Ta ut ugnsformen ur ugnen och häll försiktigt på smeten. Det kommer att fräsa och oljan kommer flyta upp till ytan av smeten, det är bra!
Strö på timjan och svartpeppar. Tillaga i ugnen i ca 20 min tills ytan är gyllene.
Låt svalna en stund innan servering så den stelnar, då blir den lättare att skära i fina bitar. Brukar ställa ut den på balkongen någon kvart. Toppa med flingsalt.
Comments