Jag brukar aldrig lockas av pinterest- eller instagram-mat. Såna där virala maträtter som ser sjukt snygga ut på bild men oftast är ganska bökiga att göra. Just nu är cereal pancakes en trend där man steker miniminimini-pannkakor och äter med mjölk som cereal. Men bara tanken av att stå och vända 50 st minipannkakor gör mig stressad.
Men en trend har jag fallit för: kanelbullepannkakor! För mig som inte har så mycket av en sweet tooth men blir knäsvag för kanelbullar och pannkakor är ju det här perfekt! Jag får två i ett och slipper vänta på att kanelbullarna ska jäsa (inte för att jag någonsin orkar baka). Och de blev riktigt, riktigt goda. Fluffiga pannkakor med kanel-socker fyllning som karamelliseras när det steks i smöret. Testa till en lyxigare söndagsbrunch!
Jag kör samma smet som till de här amerikanska blåbärspannkakorna.
FLUFFIGA KANELBULLEPANNKAKOR
Portioner: 12-15 pannkakor
PANNKAKSSMET
Vetemjöl, 4 dl
Mannagryn, 1 dl
Socker, 2 msk
Bakpulver, 1 1/2 msk
Vaniljpulver, 2/3 tsk
Salt, 1/2 tsk
Kardemumma, 1/3 tsk
Vatten, 4 dl
Smör till stekning (t ex Floras mjölkfria)
KANELSMÖR
Smör, 1 dl (t ex Floras mjölkfria)
Brunsocker, 1 1/2 dl
Kanel, 2 msk
Spritspåse (t ex en tjockare påse som zip-påse)
SERVERING
Lönnsirap / Brunsocker
Pekannötter
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienser i en skål och vispa ner vattnet till en tjock smet (jag brukar faktiskt använda en sked för smeten blir lite för tjock för vispen). Blanda ingredienserna till kanelsmöret och lägg i den i ena hörnet av en spritspåse. Klipp av en liten, liten bit av hörnet.
Smält smör i en stekpannan på medelhög värme och klicka i ca 2 msk smet per pannkaka. Spritsa kanelsmöret i snäckmönster på pannkakans råa sida. Så snart det börjar komma bubblor på ovansidan i smeten, vänd pannkakorna och stek tills sockret karamelliserats fint. Torka av stekpannan med kökspapper och klicka i mer smör till nästa omgång.
Servera valfria tillbehör som lönnsirap och pekannötter.
Comments