Friterad ostronskivling. Krispig, flottig, rökig och lite karamelliserad smak. Med andra ord, ett perfekt veganskt alternativ till bacon och riktigt beroendeframkallande.
Svamp innehåller ju massor av umami som kommer fram när smakerna får koncentreras genom exempelvis stekning. Men vi friterar dem för att få dem knapriga och underbart flottiga!
Tips på användning:
Snacks för det är så jäkla gott att äta för sig
Toppa på ramen eller krämiga soppor som broccolisoppa
Servera med husman med t ex potatisbullar eller kroppkakor
Använd som pulled pork i typ mackor
Toppa pasta, t ex carbonara eller pestopasta
VEGOBACON /SVAMPBACON
Portioner: 4
Ostronskivling, 400 g (eller någon annan favoritsvamp)
Rapsolja, 2 dl
Vitlöksklyftor, 4 st, skalade
Salt, 1 tsk
Rökt paprika, 2 1/2 tsk
Muscovadosocker, 2 1/2 tsk
Paprika, 1 1/2 tsk
Svartpeppar, 1/2 tsk
GÖR SÅ HÄR
Strimla eller tärna svampen beroende på vad du ska använda baconet till.
Hetta upp olja till medelhög värme. Lägg i vitlöksklyftorna hela och strö i salt. Svampen kommer suga åt sig saltet under friteringen. Fritera svampen tills kanterna är knapriga. Jag brukar fritera i tre omgångar för en lagom mängd i oljan. Lägg över de färdigfriterade på en tallrik med kökspapper. Plocka ut vitlöken när de fått en fin gyllene färg och mjuknat helt.
När all svamp friterats klart, hacka och mosa de friterade vitlöksklyftorna till en pasta. Häll av oljan från stekpannan men lämna kvar ca 1/3. Sänk till medelvärme, vänd tillbaka vitlöken och svampen i pannan med resten av ingredienserna och stek under omrörning i någon minut så paprikapulvret släpper ut sina smaker ordentligt. Du kommer se att oljan får en fin röd färg.
Nu är svampbaconet klart att ätas! Använd gärna också den smakrika oljan svampen sist stekts i till att smaksätta din maträtt, exempelvis ringla lite över pastan.
Comments