Till vardags älskar jag att tillaga massa gott i ugnen som fyllning till maffiga wraps. En poppis bland er och hemma hos oss är fuskfalafelrullen. Jag älskar ju också kikärtor och gör t ex kikärtstacos med smak av chipotle eller berbere.
Den här gången ville jag ha grekiska smaker istället så jag blandade kikärtor och grönsaker med kryddor som brukar användas till att göra gyros. Till det serveras tzatziki, potatis och färska grönsaker.
FUSKGYROS PÅ KIKÄRTOR & AUBERGINE MED TZATZIKI
Portioner: 6 stora rullar
FUSKGYROS
Kikärtor, 3 pkt, sköljda och silade (funkar också att använda vegokött som tex oumph, ca 500 g) Röd paprika, 2 små, tärnade Aubergine, 2 små, tärnade i större bitar Gul lök, 2 st, tärnade Vitlök, 6 klyftor, hela
Grön chili, 2 st, skivade (eller efter smak beroende på hur starkt du gillar)
Tomat, 2 st, tärnade
Tomatpuré, 2/3 dl
Paprika, 1 msk
Oregano, 1/2 msk
Timjan, 1/2 msk
Spiskummin, 1/2 msk
Rökt paprika, 1/2 msk
Korianderpulver, 1/2 msk
Kanel, 2/3 tsk
Svartpeppar
Olivolja, 1 dl
FINISH
Citron, saften från ca 1/2 st Vitlök, 2 klyftor, pressade
TZATZIKI
Fraiche, 2 dl (t ex Planti Greek Style) Cream cheese, 2 dl (t ex Oatly PåMackan) Gurka, ca 2 st Fryst dill, 40 g (även färsk mynta och persilja är gott, eller varför inte blanda alla tre?) Vitlök, 2-3 klyftor, pressade Citron, saften från ca 1 st Olivolja
SERVERING
Libabröd eller pitabröd Pommes Sallad på tex romansallad, oliver, gurka, tomat, rödlök
GÖR SÅ HÄR
Fuskgyros. Sätt ugnen på 225 C. Sprid ut alla ingredienser till gyrosen på en plåteller en stor ugnsform, ringla på olivolja, salta och rör om så allt täcks jämnt av oljan och kryddorna. Tillaga högt upp i ugnen i ca 45-50 min eller tills allt fått fint med färg och gärna lite brända kanter här och var. Rör om 2-3 gånger under tiden. Pommes. Skjutsa också in pommes om du ska ha det till serveringen. Tzatziki. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ur så mycket vätska du kan och blanda sedan gurkan med resten av ingredienserna till tzatzikin. Grönsaker. Preppa grönsakerna du ska ha som fyllning. När fuskgyrosen är klar, pressa över vitlöken och citronsaften och rör om. Värm eventuellt libabröden på eftervärmen i ugnen. Fyll libabröden med fuskgyrosen, tzatziki, grönsaker och pommes.
Comments