Älskar du koriander? Vitlök? Citron, chili, olivolja? Då är batata harra himlen, som betyder stark potatis på arabiska. Den ska egentligen friteras men till vardags så tillagar jag den i ugn för enkelhetens skull. Tillsammans med hummus är det en av våra go-to-rätter här hemma.
BATATA HARRA
Portioner: 8
Salta allt efter smak
Potatis, 12 st medelstora, skalade och tärnade (ca 2 cm) Olivolja Vitlök, 3-4 st, finhackad Spiskummin, 1 msk Chilipulver, 1 msk Fryst koriander, 80 g Citronsaft, ca 1 msk
HUMMUS
Kikärtor, 4 pkt, silade och sköljda
Tahini, 2 dl
Olivolja, 1/2 dl
Citron, 2 st, saften
Spiskummin, 3 tsk
Vatten, 2 dl
Vitlök, 3 klyftor, pressade
SERVERING
Libabröd Picklat, t ex oliver, cornichong eller libanesisk saltgurka
GÖR SÅ HÄR
Blanda den tärnade potatisen med salt och olivolja i en skål. Sprid ut på en plåt och ugnsbaka på 225 C tills mjuk och gyllene, ca 15 min. Fräs vitlök i olivolja på medelvärme. Vänd ner potatisen, chili, spiskummin och koriander. Pressa över citron. Mixa alla ingredienser till hummusen utom kikärtorna till en slät tahinisås. Vänd ner kikärtorna och mixa tills helt slät. Tips! Potatisen kan även kryddas med andra favoriter som berbere eller madras curry för variation.
Comments