Hamburgare deluxe. Jag har fantiserat om den här burgaren ett tag sedan idén poppade upp (pun intended) i huvudet och äntligen tog jag mig tiden att lyxa till det till middagen! En rökig och saftig burgare fylld med en ostig jalapeño popper-röra.
Jalapeño poppers är jalapeños som fylls med färskost, riven ost och andra valfria tillbehör som bacon, svartpeppar och gräslök. Den fyllda jalapeñon paneras och friteras så den blir krispig utanpå och ostig och god inuti. Fick idén att göra en mashup av rätten och fylla burgare med en jalapeño popper-röra och let me tell youuuu. Idén funkade precis som jag tänkt. Burgaren är saftig och rökig och fyllningen är ostig, smälter perfekt och har en god smak av jalapeños.
På med en BBQ-glaze och karamelliserad lök för att bryta av hettan med sötma och servera med goda BBQ-chips till.
JALAPEÑO POPPER BURGARE
Portioner: 6 burgare
Salta allt efter smak
BURGARE
Formbar färs (t ex Anammas), 500 g, tinad i minst 30 min
Gullök, 1 st
Paprikapulver, 3 tsk
Rökt paprika, 2 tsk (söt)
Svartpeppar, 1 tsk
BBQ-sås, 1/3 dl (använd din favorit, Sweet Baby Ray's är t ex god)
Chipotlesås, 1 msk (finns i tacohyllan, kan skippas om du vill ha burgaren mindre het)
FYLLNING
Färskost, 150 g (t ex 1 pkt Oatly Påmackan)
Ost, 2 dl (t ex Violife Original), finriven
Färsk jalapeno, 1 st, urkärnade och finhackad
Inlagd jalapeño, 2-3 msk, finhackad (beroende på hur starkt du vill ha det)
Jalapeñolag, 2 msk
Vitlök, 1 st, pressad
Svartpeppar
Valfritt: Bacon (t ex Eldorados vegobacon), ca 40 g
TOPPING
Gullök, 6 st, skivad
Citronsaft, en skvätt
BBQ-sås
Tomat
Jalapeños
Romansallad
SERVERING
Hamburgarbröd
BBQ-chips
GÖR SÅ HÄR
Karamelliserad lök. Bryn lök så den får fin färg och blir mjuk, 5-10 min. Sänk sedan till låg värme, lägg på lock och tillaga i minst 20 min tills helt mjuk, gyllenbrun och söt. Rör om då och då och tillsätt en skvätt citronsaft mot slutet. Den blir godare ju längre den får tillagas så karamellisera gärna längre om du har tid, upp till 45 min.
Fyllning. Blanda alla ingredienser till jalapeño popper-fyllningen i en skål och ställ in i kylen. Vill du ha baconbitar i också, stek dem i olja tills krispiga och blanda ner i fyllningen.
Burgare. Fräs löken till burgaren tills mjuk. Ta bort pannan från plattan, vänd ner paprikapulver, rökt paprika och svartpeppar och rör om i några sekunder så kryddorna får rosta till sig lite med löken. Vänd ner löken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till burgaren. Blanda ordentligt.
Forma färsen till 6 bollar. Gör ett hål i bollen så den formas till en ficka och fyll med 1/6 av fyllningen. Stäng igen ordentligt och platta till burgaren försiktigt.
Stek burgarna i olja på medelhög värme tills de fått fin färg och blivit krispiga på båda sidor. För att undvika att burgarna går sönder, låt de verkligen få till en yta innan du börjar försöka vända dem. Pensla med BBQ-sås mot slutet som glaze.
Toppa burgaren med tomat, karamelliserad lök och jalapeño. Servera med BBQ-chips.
Commentaires