top of page
4.png
  • Instagram

JAMAICANSK JERK "KYCKLING" MED RICE & PEAS, MATBANAN OCH MANGOSALLAD (VEGANSK)

Jerk-kryddning är så aromatisk och får sin karaktäristiska smak av timjan, kryddpeppar och chilin scotch bonnet. Jag gör en vegansk jerk "kyckling" som serveras med det traditionella jamaicanska riset rice and peas. Det är ett kryddigt kokosris som egentligen brukar kokas med duvärtor (pigeon peas) men byts här ut mot kidneybönor.


Tillsammans med den fräscha mangosalladen och friterad matbanan blir middagen komplett! För tacokvällen kan du också byta ut riset mot tortillas och voilà så har du fått sjukt goda jamaicanska tacos.


Hittar du inte scotch bonnet i din butik så går det bra att byta ut mot habanero.


JAMAICANSK JERK "KYCKLING"

Portioner: 6

Salta allt efter smak

JERK "KYCKLING"

Vegokyckling, 640 g (t ex Hälsans kök filébitar) (alternativt är rökt tofu gott!) Aubergine (liten), 1 st, tärnad ca 2 cm Grön paprika, 1 st, skivad Röd paprika, 1 st, skivad Gullök, 1 st, skivad

Kryddpasta

Vårlök, 4 st Gullök, 1 st Vitlök, 6 st Ingefära, 3 msk (färsk) Färsk scotch bonnet (eller habanero), 1/2 st, urkärnad (eller 1 hel om du gillar starkt) Tomatpuré, 1/2 dl Timjan, 3 msk Kryddpeppar, 1 msk Svartpeppar, 2 tsk Rökt paprika, 2 tsk Kanel, 1/2 tsk Muskot, 1/2 tsk

Ljust muscovadosocker, 3 msk (alternativt annat brunt socker som farinsocker eller råsocker då de har mer smak än vitt socker) Sojasås, 2 msk

Vitvinsvinäger, 1 msk

Lime, saften från 1 st

Apelsin, saften från 1/2 st

Vatten, 1 dl


RICE AND PEAS

Vårlök, 3 st, hackad Vitlök, 6 st, hackad Ingefära, 1 msk, hackad Lagerblad, 3 st Timjan, 2 1/2 msk

Svartpeppar, 1 1/2 tsk Kryddpeppar, 2/3 tsk

Muskot, riven

Salt, 2 1/4 tsk

Långkornigt ris, 4 dl

Kokosgrädde, 1 burk (400 ml)

Vatten, 2 1/2 dl

Kidneybönor, 1 burk, silade och sköljda


MANGOSALLAD

Mango, 500 g, tärnad (jag köper fryst och låter den tina) Svartkål, 4 blad, strimlade Röd paprika, 1-2 st, tärnad Rödlök, 1 st, tunt skivad Avokado, 2 st, tärnade

Koriander, 2 krukor, hackad Färsk scotch bonnet (eller habanero), 1/3 st, finhackad Vitlök, 1/2 st, pressad Lime, saften från 2 st Svartpeppar, 1 tsk

MATBANAN

Matbanan, 4 st, skalade och skivade ca 1-2 cm tjockt (både gröna och mogna matbananer är goda att använda)

Neutral olja för fritering

GÖR SÅ HÄR

Rice and peas. Skölj riset 4-5 gånger tills vattnet är klarare. I en matberedare, mixa vårlök, vitlök, ingefära till en npgorlunda slät kryddpasta. Mortla sedan kryddpeppar och timjan och vänd ner det med resten av kryddorna i matberedaren och mixa. Hetta upp olja i en kastrull, vänd ner kryddpastan och fräs i några minuter tills aromatisk. Vänd ner riset och rör om. Blanda ner kokosgrädden och vattnet. Koka upp och låt puttra utan lock tills vätskan är på samma nivå som riset, ca 5 min. Rör om då och då då det lätt bränns vid. Blanda ner kidneybönorna. Tryck typ 5 hål i riset ända ner till botten med sleven så att riset ångas jämnt. Sänk till lägsta värmen, lägg på locket och tillaga tills färdig, ca 20 min.


Jerk "kyckling". Hetta upp en wok eller gjutjärnspanna till högsta värmen och woka filébitarna, aubergine, grön paprika, röd paprika och gullök. Jag brukar göra det i flera omgångar då allt inte får plats i pannan. De ska wokas tills sotade och lite rökiga, dvs. de blir gyllene, får lite brända bitar. Tänk på att inte lägga för mycket i pannan på en gång, då kyls pannan ner och det tar längre tid för grönsakerna att få färg. När de är klara, lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.


Förbered kryddpastan genom att mixa vårlök, gullök, vitlök, ingefära och scotch bonnet i en matberedare tills finhackad. Häll upp mer olja i pannan och vänd ner lökmixen. Fräs i 5 minuter tills det mjuknat och fått lite färg. Klicka i tomatpuré och fräs typ 3 min till så purén får tillagas. Mortla timjan och kryddpeppar och blanda ner med resten av kryddorna och sockret och rör om. Vänd nu ner filébitarna och grönsakerna. Tillsätt sojasås, vitvinsvinäger, limesaft, apelsinsaft och vatten. Tillaga på medelvärme i ca 15 min så kycklingen och grönsakerna får suga åt sig de aromatiska kryddorna. Rör om då och då.

Mangosallad. Blanda alla ingredienser till mangosalladen och ställ in i kylen.

Matbanan. Fritera matbananen i matolja tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med kökspapper och salta direkt. Servera jerk med rice and peas, mangosallad och matbanan och toppa med lite mer lime.


3 284 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page