Inspirerad av den gambianska jordnötsgrytan domoda, är den här mustiga grytan smakrik tillsammans med det krämiga kokos- & limeriset. Istället för curry passar även andra favoritkryddor som berbere suuuper! Och ibland när jag är sugen på vegokött så byter jag bara ut kikärtorna och sötpotatisen mot exempelvis Oumph som får puttra med i grytan.
JORDNÖTSGRYTA
Portioner: 8
Salta allt efter smak
Tips! Du kan byta ut kikärtorna och sötpotatisen mot exempelvis neutral Oumph! Vänd bara ner det tillsammans med jordnötssmöret och låt det puttra med.
Sötpotatis, ca 500 g, skalad och tärnad (ca 1-2 cm) Gullök, 2 st, hackade Röd paprika, 2 st, hackad Vitlök, 8-10 st, tunt skivade Madras curry eller berbere, 2 msk
Paprikapulver, 1 msk Svartpeppar, 1 1/2 tsk Kardemumma, 1 1/2 tsk Torkad ingefära, 1 1/2 tsk
Korianderpulver, 1 tsk
Cayennepeppar, 1 tsk (eller efter smak) Lagerblad, 4 st Tomater, 2-3 st, tärnade Tomatpuré, 150 g Jordnötssmör, 200 g Kikärtor, 2 pkt, sköljda Grönsaksbuljong, 7 dl Fryst spenat, ca 400 g (valfritt, ibland skippar jag det) Koriander, ca 1 kruka, hackad Saften från ca 1 lime
RIS
4 stora portioner ris - jag gör riset i två omgångar istället eftersom vi äter grytan i flera dagar och riset är godare färskt
Vitlök, 4 klyftor, skivade
Skalet från 1 lime, rivet
Långkornigt ris, 4 dl
Salt, 2 tsk Kokosmjölk, 400 ml Vatten, 3 1/2 dl
Saften från 1 lime
SERVERING
Saltade jordnötter
En fräsch sallad, exempelvis den här mangosalladen som passar perfekt till (du kan skippa jalapeñon)
Eventuellt friterad matbanan (det passar ju till allt)
GÖR SÅ HÄR
Jordnötsgryta. Hetta upp olja i en kastrull och fräs sedan lök, paprika och vitlök till de mjuknat. Blanda ner kryddorna och fräs några sekunder. Vänd ner tomat, tomatpuré och jordnötssmör och rör om. Häll på buljongen under omrörning. Koka upp och låt sedan puttra på medelhög värme under lock tills grytan tjocknat och blivit smakrik, ca 20-30 min. Rör om då och då så det inte bränns vid.
Ugnsbaka kikärtor & sötpotatis. I en skål, blanda kikärtor och sötpotatis med salt och olja. Vänd över på en ugnsplåt och ugnsbaka på 200 C tills sötpotatisen blivit mjuk, ca 15 min. När grytan puttrat, vänd ner kikärtorna och sötpotatisen med spenat, koriander och limesaft och puttra i 5 min till, tills spenaten tinat helt.
Kokos- & limeris. Skölj riset några gånger i kallt vatten så det mesta av stärkelsen försvinner. Hetta upp olja i en kastrull, fräs vitlök och limeskal i någon minut. Vänd ner ris och salt och rör om. Häll på kokosmjölk och vatten. Koka upp och låt det småkoka utan lock tills vätskan är i samma nivå som riset. Lägg sedan på locket, sänk till lägsta värmen och tillaga tills riset är färdigt. Blanda ner limesaften på slutet.
Servera jordnötsgrytan med kokos- & limeris, mangosallad och toppa med jordnötter.
Commentaires