Gjorde en så trevlig lunch häromdagen för oss som gillar grillad aubergine. Köpte grillad aubergine på burk som jag tyckte verkade väldogt smidigt, och det var det! Väldigt god, men rekommenderar att man steker auberginen för att reducera ner vätskan.
För er som inte gillar den rökiga auberginesmaken skulle jag rekommendera att göra rätten med msabbaha istället! En god kikärtsröra med recept på selina.se.
Provade också att ha i dill i en del av den färdiga aubergineröran, smakade så gott! Lite varmrökt laxröra-känsla. Skulle vara supergott med färskpotatis, knäcke etc.
RÖKIG AUBERGINERÖRA med paprika och kikärtor
Olivolja
Grillad aubergine på burk, 500 g
Vitlök, 4-5 klyftor, pressade
Tahini, 1 dl
Saften från 1 citron (ca 1 dl)
Fraiche, 2 dl
PAPRIKA & KIKÄRTOR
Olivolja
Paprika, 2 st (blandade färger), tärnad
Gul lök, 1 st, tärnad
Kikärtor, 1 pkt
Paprikapulver, 1 msk
Rökt paprika, 1 tsk (valfritt)
Oregano, 1 tsk
Tomatpure, 1 msk
Vatten, 3 dl
Svartpeppar
SERVERA MED
Pitabröd
Sivripaprika för hetta
GÖR SÅ HÄR
Aubergineröra: Hetta upp olivolja i en stekpanna. Klicka den pressade i vitlöken och rör om. Vänd ner auberginen. Salta och stek i några minuter så vätskan får reducera.
I en skål, blanda tahini och citronsaft tills slät. Rör ner fraichen och smaka av med salt.
Paprikaröra: stek lök och paprika i rikligt med olivolja tills löken karamelliserats lite. Vänd ner resten av ingredienser, koka upp och låt puttra tills paprikan mjuknat.
Kommentarer