top of page
4.png
  • Instagram

LIBANESISK LINSSOPPA (SHORBET ADAS) MED HUMMUSMACKOR

Den här superenkla och snabba libanesiska linssoppan, shorbet adas, görs i flera versioner runtom i Mellanöstern. Det de har gemensamt är däremot att den är fräsch och syrlig från spiskummin och citron. Vanligtvis toppas den med friterat libabröd som krutonger men eftersom jag inte orkar fritera så mycket till vardags så kör vi istället på att servera hummusmackor till för att göra det matigt och gott.

LIBANESISK LINSSOPPA MED HUMMUSMACKOR

Portioner: 6

Salta allt efter smak


LINSSOPPA

Röda linser, 6 dl

Ris, 1 dl

Grönsaksbuljong, 2 1/2 L

Gullök, 2 st, finhackad

Spiskummin, 3 tsk

Svartpeppar, 1 tsk

Cayennepeppar, 1 tsk

Citron, saften från 1 st

Vitlök, 2 klyftor, pressade

Persilja, handfull, finhackad

Olivolja, en skvätt


HUMMUS

Tahini, 2/3 dl

Vatten, 1/2 dl

Citron, saften från 1/2 st

Spiskummin, 1/2 tsk

Olivolja, 1 msk

Vitlök, 1 klyfta

Kikärtor, 1 pkt, sköljda


SERVERING

Surdegsbröd

Grönsaker som t ex tomat, oliver, gurka


GÖR SÅ HÄR

Koka linser och ris med buljongen i ca 10-15 min tills de mjuknat. Medan det kokar, stek löken i olivolja i tills gyllene och mjuk. Rör ner den med resten av ingredienserna i soppan och ställ direkt åt sidan. Häll på lite mer vatten och citron vid behov. Klart! Ibland brukar jag också mixa lite med en stavmixer för att få den helt slät.


Till hummusen, mixa alla ingredienserna förutom kikärtor till en tahinisås i en matberedare. Vänd sedan ner kikärtorna och mixa tills slät.


Servera linssoppan med hummusmackor.



5 423 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page