Den här superenkla och snabba libanesiska linssoppan, shorbet adas, görs i flera versioner runtom i Mellanöstern. Det de har gemensamt är däremot att den är fräsch och syrlig från spiskummin och citron. Vanligtvis toppas den med friterat libabröd som krutonger men eftersom jag inte orkar fritera så mycket till vardags så kör vi istället på att servera hummusmackor till för att göra det matigt och gott.
LIBANESISK LINSSOPPA MED HUMMUSMACKOR
Portioner: 6
Salta allt efter smak
LINSSOPPA
Röda linser, 6 dl
Ris, 1 dl
Grönsaksbuljong, 2 1/2 L
Gullök, 2 st, finhackad
Spiskummin, 3 tsk
Svartpeppar, 1 tsk
Cayennepeppar, 1 tsk
Citron, saften från 1 st
Vitlök, 2 klyftor, pressade
Persilja, handfull, finhackad
Olivolja, en skvätt
HUMMUS
Tahini, 2/3 dl
Vatten, 1/2 dl
Citron, saften från 1/2 st
Spiskummin, 1/2 tsk
Olivolja, 1 msk
Vitlök, 1 klyfta
Kikärtor, 1 pkt, sköljda
SERVERING
Surdegsbröd
Grönsaker som t ex tomat, oliver, gurka
GÖR SÅ HÄR
Koka linser och ris med buljongen i ca 10-15 min tills de mjuknat. Medan det kokar, stek löken i olivolja i tills gyllene och mjuk. Rör ner den med resten av ingredienserna i soppan och ställ direkt åt sidan. Häll på lite mer vatten och citron vid behov. Klart! Ibland brukar jag också mixa lite med en stavmixer för att få den helt slät.
Till hummusen, mixa alla ingredienserna förutom kikärtor till en tahinisås i en matberedare. Vänd sedan ner kikärtorna och mixa tills slät.
Servera linssoppan med hummusmackor.
Comments