top of page
4.png
  • Instagram

LIBANESISK ÄRTGRYTA (BAZELLA)

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • 29 nov. 2023
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 23 feb.

Bazella! Den här smakrika ärtgrytan är typisk vardagsmat i Libanon och är så lätt att göra.


Det traditionella receptet kan göras helt vegetarisk genom att bara skippa köttet, men här använder jag vegofärs. Har också ett recept med gröna linser istället för färs som jag kan dela någon dag! Självklart går det bra att byta ut färsen mot andra baljväxter, som kikärtor.


BAZELLA

Portioner: 8


Färs, 400 g (använder anammas formbara)

Gul lök, 2 stora, hackade

Vitlök, 6 klyftor, hackade

Morot, 2-3 st, tärnade smått (kör i samma storlek som ärtorna)

Frysta gröna ärtor, 1 kg

Sju kryddor, 2 msk

Paprika, 1,5 msk

Kanel, 2 tsk

Svartpeppar

Lagerblad, 3 st

Socker, 1 msk

Grönsaksbuljong, 3 tärningar

Tomatpuré, 3 msk

Krossade tomater, 800 g

Vatten, 6 dl

Citron, 1/2 st


ÖRTSMÖR

Koriander eller persilja, 40 g fryst (eller en handfull färsk, finhackad)

Vitlök, 4 st, finhackad

Smör, mycket


SERVERA MED

Jasminris, basmatiris eller libanesiskt vermicelliris


GÖR SÅ HÄR

Stek färsen i olivolja tills den fått ordentligt med färg och krispig yta. Vänd ner lök, vitlök och morot och stek tills löken mjuknat. Rör ner kryddorna, socker och smula i buljongtärningarna.


Blanda ner ärtorna, tomatpuré, krossade tomater, vatten och salt. Koka 30 min utan lock, tills morötterna är mjuka. Smaka av.


Koka under tiden riset.


Gör sedan örtsmöret genom att hetta upp rikligt med smör i en liten panna. Vänd ner vitlök och örterna. Fräs i någon minut och rör runt tills den råa vitlökssmaken försvunnit. Vänd ner örtsmöret när grytan fått koka. Lägg på locket och puttra 5 min till. Blanda ner citronsaften.


Klart!

Comments


bottom of page