Libanesisk burgare, då kanske du tänker på exotiska och spännande smaker som kababkryddade burgare med tabbouleh eller örtiga falafelburgare med tahinisås. Nix. Libaneserna har en nostalgisk burgare som står på en stadig förstaplats och den kan verka ganska alldaglig. Men beställer du standardburgaren på en restaurang eller ber familjen fixa burgarmiddag, då är det den här som gäller. Burgaren fylls med ganska tunna och välstekta biffar, en krämig coleslaw, pommes, ketchup, tomat och rödlök. Och istället för något fancy hamburgarbröd så används vanliga frallor, gärna med sesamfrön på. That's it. Enkelt.
Trots sin alldaglighet är den här burgaren så nostalgisk för mig. I Beirut serverade min Faster alltid den här burgaren till mig och min kusin när vi var helt slut av att spela fotboll på gården eller leka beit-byout där vi hade möblerat om hela vardagsrummet för att dedikera det till kojbygge. Vi tryckte i oss burgarna och lade oss sedan proppmätta för att spela Mario Bros. Tider.
LIBANESISKA BURGARE
Portioner: 6 st burgare
Salta allt efter smak
BURGARE
Anamma formbar färs, 750 g
Paprikapulver, 2 tsk
Rökt paprika, 1 1/2 tsk
Svartpeppar, 1 1/2 sk
Harissapasta, 2 msk (eller tomatpuré)
Lök, 2 st, finhackad
COLESLAW
Vitkål, 400 g, strimlad
Majonnäs, 3 msk (t ex Hellmann's veganmayo)
Fraiche, 1 msk (t ex Planti Cooking Fraiche)
Dijonsenap, 1 1/2 tsk
Socker, 1 tsk
Citronsaft, en skvätt
Vitpeppar
Vitlökspulver
TILLBEHÖR
Frallor, 6 st
Pommes, 2 kg
Ketchup
Tomat
Rödlök
GÖR SÅ HÄR
Låt anammafärsen tina i minst 30 min. Blanda alla ingredienserna till coleslawen. Tillaga pommesen i ugn enligt förpackningsanvisningen (eller fritera om du orkar). Fräs gullöken tills genomskinlig och vänd ner kryddorna och harissa. Fräs i någon minut och vänd sedan ner dem med färsen i en skål. Rör om och forma till 6 st burgare. Bryn i olja tills de fått fin färg och krispig yta. Gröp ur lite av frallan så alla ingredienser får plats ordentligt. Rosta bröden i stekpannan med oljan som burgarna stekts i. Fyll frallorna med pommes, ketchup, burgare, tomat, rödlök och coleslaw.
Comments