Zaatar är en örtig kryddblandning i Libanon med lång historia och äts till vardags, oftast till frukost och streetfood. Den syrliga och örtiga blandningen med främst timjan i går att använda på mackor, pizzan, grillen och salladen. Jag berättar mer om zaatar i det tidigare receptet jag lagt upp på syrliga och örtiga zaatarchips som är heeelt beroendeframkallande och perfekta att äta som de är eller som krutonger på sallad. I receptet nedan använder jag bara lite mindre av kryddan sumac som ända skillnad då jag tycker det passar bättre med lite mindre syrlighet i mackorna.
Men idag orkade jag inte laga mat utan gjorde istället ostiga varma mackor med zaatar. Det typiska är att servera bröd och zaatar med oliver, färsk mynta, tomat och gurka. Till frukost i Libanon äter vi ibland en väldigt enkel frukost där vi doppar libabröd i olivolja och zaatar och serverar grönsakerna på sidan.
LIBANESISKA VARMA MACKOR MED ZAATAR
Portioner: 3 varma mackor
ZAATAR
Timjan, 4 msk
Oregano, 2 msk
Rostade sesamfrön, 2 msk
Sumac, 2/3 msk (krydda som finns i kryddhyllan eller orientaliska hyllan)
Spiskummin, 1/2 msk
Salt, 1/2 tsk
Olivolja, 1 1/4 dl
SERVERING
Libabröd, 3 st
Ost, skivad (t ex Violife original)
Grönsaker som tomat, gurka, kalamataoliver, färsk mynta, romansallad
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser till zaatar i en skål och bre sedan ut det på ena sidan av libabröden. Lägg ut ostskivor på halva bröden och vik dem på hälften. Stek dem på båda sidor i en torr panna (gärna gjutjärnspanna) på medelhög värme tills krispiga. Alternativt kan du lägga bröden i en paninigrill om du har en sådan.
Servera med grönsakerna, antingen på sidan eller fyllda i mackorna.
Comments