Middag på 10 min, verkligen inget att klaga på! Den här soppan har varken lök eller vitlök som behöver stekas innan, bara att hälla allt i kastrullen och koka. Den blir riktigt god ändå, och då är jag ändå en lökfanatiker.
En annan linssoppa jag brukar göra är den här libanesiska linssoppan som jag serverar med hummusmackor. Men det skulle också vara gott med de här ostiga zaatarmackorna.
LINSSOPPA
Röda linser, 2 1/2 dl
Hel bulgur, 1 dl
Tomatpuré, 2 1/2 msk
Grönsaksbuljong, 2 L
Spiskummin, 3 tsk
Paprikapulver, 2 tsk
Korianderpulver, 2 tsk
Cayennepeppar, 1 tsk (eller annan valfri chili efter smak)
Svartpeppar
Persilja, 1 dl, finhackad (jag sparar toppen till garnering och finhackar en del av stjälkarna till att koka soppan)
Garnering
Persilja
Citronsaft
Olivolja
Ringla eventuellt på lite tahini för en ännu matigare soppa!
ZAATARMACKOR
Zaatar (köp färdig, libanesisk zaatar eller kör enligt mitt recept)
Olivolja
Libabröd
Eventuellt tomat och gurka till
GÖR SÅ HÄR
Linssoppa. Vänd ner allt till soppan i en kastrull. Koka upp och puttra sedan med locket på sned i 10 min, eller tills allt mjuknat. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer av något. Jag brukar sedan mixa soppan lite grann med en stavmixer bara så att alla linser inte är hela och soppan får en lite blandad textur. Jag tycker däremot inte att soppan blir lika god om den mixas för mycket tills slät, den får en annan karaktär och smak. Så mixa eller inte, det är en smaksak. Garnera med persilja, citronsaft och olivolja vid servering. Soppan blir riktigt god av just citronsaften vid servering!
Zaatarmackor. Blanda zaatar och olivolja i en skål till en pasta. Den ska helt enkelt bli enkel att bre på libabrödet. Hetta upp en torr stekpanna utan olja. Bre zaatarpastan på halva libabrödet och vik den på hälften. Stek mackan på båda sidor tills krispig. Lägg i de skivade grönsakerna om du kör med det.
Comments