En stirfry med tomat och pommes!
Och nej, det är inte nåt lustigt påhitt från mig. Det är en traditionell rätt från Peru som visar på det fantastiska med att skapa fusions och jobba med de ingredienser som finns tillhands. Den här rätten, Lomo Saltado, är nämligen en rätt från matkulturen Chifa- det peruansk-kinesiska köket som är en stor del av Perus matkultur.
Idag använde jag friterad tofu som jag hade hemma, men det kan bytas ut mot t ex svamp, stora vita bönor, gröna bönor eller något vegoprotein.
LOMO SALTADO
Portioner: 4
Friterad tofu, 400 g (eller tex stora vita bönor, gröna bönor, svamp)
Paprika i olika färger, 3 st, skivad tjockt
Rödlök, 1 st, skivad tjockt
Tomat, 2 stora, tjockt skivad (skär gärna bort kärnhuset)
Vitlök, 3 st, tunt skivad
Ingefära, en liten bit, riven
Chili / sambal oelek
Vårlök, 2 st, skivad
Sojasås, 2/3 dl
Mörk sojasås, 1 msk
Vitvinsvinäger, 1/2 msk
Spiskummin, 1 tsk
Oregano, 1 tsk
Koriander, handfull, hackad
SERVERA MED
Jasminris
Pommes (tjocka bitar blor godast till)
GÖR SÅ HÄR
Blrja tillaga riset och lägg in pommesen i ugnen.
Medan de tillagas fixar vi lomo saltado. Hetta upp olja på hög värme i en panna och vänd ner tofu, paprika, rödlök och stek under omrörning tills paprikan och löken fått fin färg och blivit sotad.
Blanda ner tomaten och tillaga i någon minuten eller två tills den börjar mjukna lite. Men den ska inte smälta bort och bli en sås!
Rör ner vitlök, ingefära, chili och vårlök. Rör runt lite innan du häller på sojasås och vinäger. Smaksätt med spiskummin och oregano och avsluta med koriander. Smaka av med svartpeppar och salt.
Servera med ris och pommes. Pommesen är viktig! Den ger en så god matig smak och suger åt sig den smakrika såsen.
Comments