En av mina barndomsfavoriter är chili con carne. Här kör vi självklart utan kött, så det blir en mustig chili sin carne med en syrlig sallad och nachochips till. Grytan blir godare ju längre tid den får puttra.
CHILI SIN CARNE
Portioner: 6
Salta allt efter smak
Gullök, 2 st hackad
Vitlök, 5 st, hackad
Majs på burk, 300 g
Grön paprika, 1 st, hackad
Paprika, 2 msk
Spiskummin, 2 msk
Rökt paprika, 1 msk
Svartpeppar, 1 msk
Timjan, 1 msk
Oregano, 1 tsk
Kryddpeppar, 1/2 tsk
1 hel anchochili eller 2 tsk anchochilipulver
Lagerblad, 3 st
Krossade tomater, 2 pkt
Rödvinsvinäger, 2 msk
Anamma färs, 450 g
Kidneybönor, 2 pkt
Vita bönor, 1 pkt
Vatten, 8 dl
Fryst koriander, 1/2 dl
SALLAD
Gurka, 1 st, finhackad
Selleri, 2 stjälkar
Fryst koriander, 1 dl
Lime, 1 st, saften
SERVERING
Långkornigt ris, 6 portioner
Nachos
Oatly ifriache (eller annan valfri gräddfil)
Lime
GÖR SÅ HÄR
Fräs lök i rikligt med olja. Tillsätt vitlök, majs och paprika och stek tills majsen fått färg. Vänd ner kryddorna, rör om och häll på krossade tomater och rödvinsvinäger. Puttra på medelvärme tills grytan koncentrerats och såsen blivit mörk och mustig, ca 40 min.
Under tiden, bryn färsen i en stekpanna. När såsen puttrat klart, vänd ner färs, bönor och vatten och puttra på låg värme i 30 min till. Vänd ner koriandern mot slutet.
Koka 6 portioner ris enligt förpackningsanvisningen. Servera chiligrytan med ris, nachos, sallad, gräddfil och lime.
Comments