De flesta länder har sin version av bönor med ris och Venezuela älskar sin version så mycket att den fått den hederliga platsen som landets nationalrätt.
Venezuelas version av rätten kallas pabellón criollo och är en gryta på svarta bönor kryddade med spiskummin som serveras med ris och carne mechada (venezolansk pulled pork). Till det också gärna några klassiska tillbehör som friterad matbanan, avokado och majsbrödet arepa.
Självklart är min venezolanska svärmors svarta bönor oslagbara, men jag får göra en snabbare egen version på färdigkokta bönor som funkar i vardagen.
ISTÄLLET FÖR CARNE MECHADA (PULLED PORK)
Istället för carne mechada kan du göra mina veganska varianter av pulled pork. Jag har gjort följande recept:
Vegansk carne mechada är saftig och rökig
Eller så kan du göra en snabbare variant, nämligen min veganska version av bacon som du hittar här.
Pabellón kan också serveras i majsbrödet arepas istället för med ris. Då kan du också servera med riven ost till som fyllning.
PABELLÓN CRIOLLO: VENEZUELAS NATIONALRÄTT (+ AREPAS DE PABELLÓN)
Portioner: 6
Salta allt efter smak
VENEZOLANSKA SVARTA BÖNOR (CARAOTAS NEGRAS)
Svart bönor, 4 pkt, sköljda och silade
Gullök, 2 st, hackad
Röd paprika, 1 st, hackad
Grön paprika, 1 st, hackad
Vitlök, 4-5 klyftor, hackad
Koriander, 2 dl, hackad
Spiskummin, 1 1/2 msk
Svartpeppar, 1/2 msk
Rökt paprika, 1 tsk
Oregano, 1 tsk (eller timjan)
Lagerblad, 3 st
Muscovadosocker, 1 msk
Chipotlesås, 1 msk (finns i tacohyllan)
Grönsaksbuljongtärning, 1/3 st
Rödvinsvinäger, 1/2 msk
Tomat, 1 liten, tärnad
VENEZOLANSK PULLED PORK PÅ OSTRONSKIVLING
eller
SERVERING
Matbanan, 4 st, skuren på längden eller i 1 cm tjocka skivor
Matolja
Ris
Avokado
Lime
Koriander
GÖR SÅ HÄR
Stek lök och paprika i en kastrull tills de mjuknat. Tillsätt vitlök och kryddor och fräs i någon minut. Vänd ner muscovadosocker, buljongtärning, rödvinsvinäger och tomat. Låt puttra under lock i ca 10 min på medelvärme. Tillsätt sedan bönorna och lite vatten, bara så att bönorna knappt täcks. Puttra utan lock i 30 min men gärna upp till 1 timme. Jag gillar att mosa en del av bönorna med sleven så grytan blir lite fylligare.
Fritera matbananen i olja tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med kökspapper och salta.
Servera bönorna med ris, valfri carne mechada, friterad matbanan, avokado, koriander och lime.
Comments