Bolognese. Ragu. Köttfärssås. En klassisk och krämig variant i alla fall.
ANDRA PASTAFAVORITER
Har jag sagt att jag älskar spaghetti med färssås? Så löjligt gott så jag har självklart gjort flera varianter så vi aldrig tröttnar (om det ens är möjligt). Här har ni annorlunda och sjukt goda varianter på färssås!
PASTA BOLOGNESE
Portioner: 10-12
Salta allt efter smak
BOLOGNESE
Anammas formbara färs, ca 700 g
Rödlök, 4 st
Morot, 4 st
Rotselleri, stor som en näve (glömde väga)
Vitlök, 8 klyftor, tunt skivad
Rivet skal från 1 citron
Lagerblad, 5 st
Paprikapulver, 2 msk
Basilika, 2 msk
Oregano, 2 msk
Svartpeppar, 1 1/2 msk
Timjan, 2 msk
Rökt paprika, 1/2 msk
Tomatpuré, 2 dl
Rödvin, 5 dl
Matgrädde, 2 1/2 dl (kan skippas om du vill ha en mer tomatig än gräddig sås)
Finish
Rödvinsvinäger, 1 msk
Vitlök, 2 klyftor, pressad
Basilika, 1/2 msk
Rökt paprika, 1 tsk
Rivet skal från 1/2 citron (valfritt)
Citronsaft, en skvätt (valfritt)
VITLÖKSBRÖD
Vitt bröd
Smör
Vitlök, pressad
Rivet citronskal (valfritt)
Timjan
Olivolja
Flingsalt
SERVERING
Valfri kokt pasta (kom ihåg att salta vattnet- tycker 1 1/2 tsk salt per liter vatten blir perfekt saltmängd)
GÖR SÅ HÄR
Färs. Bryn färsen i en stor kastrull så den får en fin färg och krispig yta. Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.
Grönsaker. Pulsa lök, rotselleri och morot i en matberedare tills hackade. Häll upp rikligt med olivolja i kastrullen (hela botten ska vara täckt med olja) och vänd ner grönsakerna. Stek tills de mjuknat och de minskat till ungefär halva storleken, ca 15-20 min.
Kryddbas. Vänd ner vitlök, citronskal och kryddorna och fräs i något minut. Klicka i tomatpuré och fräs i typ 5 minuter under lock tills den råa smaken försvinner. Tillsätt mer olja vid behov, tomatpurén ska fräsa i oljan. Vänd tillbaka färsen i kastrullen. Häll på rödvinet och låt puttra i 15 minuter med lock. Om du väljer att ha i matgrädde, häll i den och puttra i några min till.
Finish. Tillsätt vitlök, citronskal och kryddor som finish och puttra i typ 2 min till. Klart!
Vitlöksbröd. Sätt ugnen på 225 C. Rör ihop ingredienserna till vitlökssmör. Har inga mått på det här, bara att smaksätta smöret tills du tycker det är tillräckligt med vitlök mm. Bre smöret på brödskivor och kör in i ugnen. Rosta i några minuter tills gyllene.
Servera bolognesen med valfri pasta och vitlöksbröd.
Comments