Alinazik Kebab är en turkisk rätt där en rökig aubergineröra toppas med smakrikt stekt färs och smör och äts ofta med ris. Du kan ju egentligen krydda färsen efter smak men här kommer min variant av vegansk Alinazik Kebab som jag serverar med pitabröd.
ALINAZIK KEBAB MED FÄRS
Portioner: 4-6
AUBERGINERÖRA
Olivolja
Grillad aubergine på burk, 1 kg (2 st burkar oftast)
Vitlök, 6 klyftor, pressade
Tahini, 2 dl
Saften från 2 citroner (ca 2 dl)
Fraiche, 4 dl
Spiskummin, 2 msk
Rökt paprika, 1 tsk
Svartpeppar
KRYDDIG FÄRS
Anamma formbar färs, 850 g
Sju kryddor, 2 msk (eller byt ut mot korianderpulver och kardemumma efter smak, ger lite annan men god smak)
Spiskummin, 2 msk
Söt eller stark paprikapulver, 1 msk
Kanel, 1 msk
Svartpeppar
Vatten, 1 dl
KRYDDAT SMÖR & PINJENÖTTER
Pinjenötter, 70 g (alt grovhackade mandlar, valnötter, pistage)
Smör, 200 g (t ex Floras mjölkfria)
Vitlök, 3 hela klyftor
Rökt paprika, ca 2 tsk
Lite kanel, ca 1/2 tsk
SERVERING
Persilja
Pitabröd (tips! Stek på hög värme i torr panna tills den får färg och blir mjuk)
Grön chili (gärna stekt i torr panna på hög värme tills sotad. obs! Nagga då chilin så den inte exploderar)
GÖR SÅ HÄR
Aubergineröra. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Klicka i den pressade i vitlöken och rör om. Vänd ner auberginen. Salta och stek i några minuter så vätskan får reducera.
I en skål, blanda tahini och citronsaft tills slät. Rör ner fraichen och smaka av med salt och kryddorna. Vänd ner den stekta auberginen och rör om. Ställ åt sidan så får det gotta till sig medan du gör toppingen.
Kryddig färs. Bryn färsen i rikligt med olja tills den får ordentlig med färg och fin yta. Vänd ner kryddorna och rör om. Tillsätt vatten och stek under omrörning i någon minut tills det avdunstat. Det gör så att kryddorna åker in mer i färsen.
Kryddat smör & pinjenötter. Hetta upp smöret i en panna med vitlöksklyftorna och pinjenötter. Fräs på medel värme tills pinjenötterna får färg. Akta så de inte bränns! Smaka av med rökt paprika och kanel.
Lägg upp aubergineröran på en tallrik och toppa med färsen, pinjenötter, kryddat smör, persilja. Käka med varmt pitabröd.
Comentarios