Älskar mustiga, tomatiga grytor som afghanska Borani Banjan eller ungerska Paprikás Krumpli.
Här har jag gjort en egen variant där röd spetspaprika grillas tills ordentligt sotad och får sedan puttra i en gryta med smaker från Mellanöstern. Med med en svalkande myntayoghurt och stekta pitabröd!
RÖKIGA VITA BÖNOR med grillad paprika
Portioner: 2-4
Röd spetspaprika, 2-3 st
Gul lök, 2 st, skivad
Jäkligt goda tomater, 600 g (jag använder min svindyra favorit: romanticatomater), delade i två
Grön paprika, 1 st, skivad
Vitlök, 6 klyftor, skalade
Paprikapulver, 2 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Spiskummin, 1 tsk
Korianderpulver, 1 tsk
Kanel, 1/2 tsk
Svartpeppar
Små vita bönor, 2 pkt
Olivolja
SERVERA MED
Myntayoghurt: fraiche, torkad mynta, citronsaft, citlök, olivolja
Pitabröd, stek på i panna
Toppa med persilja
GÖR SÅ HÄR
Nagga de röda spetspaprikorna. Hetta upp eb torr panna på högsta värmen och lägg i paprikorna. De ska få steka där tills de blir riktigt sotade på båda sidor så de får rökig smak.
Under tiden kan du hetta upp olivolja i en annan panna. Stek löken tills mjuk. Vänd ner grön paprika och vitlök. Stek tills löken fått färg. Vänd ner tomaterna, täck med lock och tillaga i 10 min tills tomaterna börjar mjukna.
Häll av det mesta av aquafaban från bönorna, men ha kvar lite. Vänd ner bönorna med aquafaban som är kvar i pannan och tillsätt alla kryddor. Rör om. Nu borde paprikorna vara klara. Lägg dem på toppen av grytan och lägg på lock. Tillaga med locket på i 10 min.
Nu har tomaterna mjuknat helt och grytan är ganska vattnig. Ta av locket och puttra på medelvärme i 20-30 min så såsen får reducera.
Toppa med persilja. Servera grytan med varma pitabröd och en kall myntayoghurt.
留言