top of page
4.png
  • Instagram

RÄKCHIPSTACOS MED ASIATISK SKAGEN (VEGANSK)

Om man friterar rispapper så puffar de på någon sekund upp till spröda och krispiga chips, som tunna räkchips! Förutom att de blir supergoda som snacks så ville jag ta dem till nästa nivå. Det fick bli sydostasiatiskt inspirerade tacos! Räkchipstacos med en krämig och fräsch asiatisk skagen, krispig kålsallad och sriracha som topping. Perfekt som extralyxiga fredagstacos. Och ja, 'sydostasiatiskt' är ju väldigt generaliserande. Men med det menar jag princip att jag använt råvaror som ingefära, rispapper etc.

RÄKCHIPSTACOS MED ASIATISK SKAGEN

Portioner: 4 stora tacos (1-2 per person)

Salta allt efter smak


ASIATISK SKAGEN

Rökt tofu, 1 pkt (230 g), smulad

Vårlök, 3 st, skiva den gröna delen och spara resten till coleslaw

Tångkaviar, 1 burk (ca 70 g)

Koriander, 1 bunt, finhackad

Ingefära, 1 msk, riven

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Lime, rivet skal och saften från 1 st

Sesamolja, 1 tsk

Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Majonnäs, 1/2 dl ( t ex Garants veganska)

Valfritt Nori, 1-2 ark, smulad (gärna rostad koreansk norichips, supergott!)


COLESLAW

Vitkål eller kinakål, ca 200 g, strimlad

Gurka, 1/2 st, riven

Röd chili, 1-2 st, skivad på längden

Vårlök, 3 st, (den vita delen) skivad på längden

Sesamolja, 1 tsk

Lime, saften från 1 st

Ingefära, 1 tsk, riven

Rostade sesamfrön, 1 msk

Socker, 1/2 msk


VEGANSKA RÄKCHIPS

Rispapper, 8 st

Olja

Tips! Får du chips över? Fritera dem, strö över valfri kryddning och ät som snacks! Exempelvis något av följande:

Smulad nori, rostad sesam, socker, salt

Berbere

Anchochili och hackad koriander

Rökt paprika och vitlökspulver


SERVERING

Sriracha

Koriander

Lime

Romansallad


GÖR SÅ HÄR

Blanda alla ingredienser till skagen i skål och ställ in i kylen.


Salta kål och gurka i en skål och låt vila i ca 10 min. Pressa ur saften ordentligt (pressa ur för hand eller lägg i en ren kökshandduk och pressa ur) och blanda kål och gurka med resten av ingredienserna till coleslaw och ställ in i kylen.


Förbered en tallrik med kökspapper att lägga det friterade rispappret på.


Häll olja i en stekpanna så botten täcks med ca 1/2 cm olja. Hetta upp ordentligt. Lägg i ett rispapper och håll ned med en tång. Fritera i 2 sekunder, vänd på den och fritera i 2 sekunder till. De ska bli spröda så fort de läggs ner i oljan. Om ingenting händer så behöver du hetta upp oljan lite mer.


Plocka ut det friterade rispappret med tången och lägg över på tallriken. Låt den stelna platt som den är eller böj den omedelbart och försiktigt till ett tacoskal (med hjälp av tången, inte fingrarna!). Håll den så tills den stelnat efter 5 sekunder. Salta chipset. Fortsätt fritera resten av alla rispapper. Fyll på med mer olja vid behov.


För att servera tacosen, ta två rispapper, lägg dem i varandra så du får en dubbeltaco. För att underlätta så det inte börjar smula, lägg ett blad romansallad på utsidan och ett på insidan. Fyll med coleslaw och skagen, toppa med sriracha, koriander och lime.

1 144 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page