I somras gjorde jag en rätt med rökiga vita bönor, grillad spetspaprika som åts med pitabröd och myntayoghurt. Blev akut sugen och fixade den igen fast med bulgur, tomater på burk och lite annan kryddning. Gott gott gott
RÖKIGA VITA BÖNOR med sotad paprika
Portioner: 4
Röd spetspaprika, 2-3 st
Gul lök, 2 st, skivad
Körbärstomater på burk, 2 burkar
Grön paprika, 1 st, skivad
Vitlök, 6 klyftor, skalade
Paprikapulver, 2 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Timjan
Svartpeppar
Eventuellt chili
Stora vita bönor, 2 pkt
Olivolja
SERVERA MED
- Myntayoghurt: fraiche, torkad mynta, citronsaft, citlök, olivolja
- Bulgur (kokar med grönsaksbuljong)
- En enkel sallad
GÖR SÅ HÄR
Nagga de röda spetspaprikorna. Hetta upp en torr panna på högsta värmen och lägg i paprikorna. De ska få steka där tills de blir riktigt sotade på båda sidor så de får rökig smak.
Under tiden kan du koka sätta bulgurn i kokning.
För böngrytan:
Hetta upp olivolja i en traktörpanna eller kastrull. Stek löken tills mjuk. Vänd ner grön paprika och hel vitlök. Fortsätt stek tills löken fått färg. Vänd ner tomaterna, mosa dem med sleven och koka upp. Puttra i 10 min.
Häll av det mesta av aquafaban från bönorna, men ha kvar lite. Vänd ner bönorna med aquafaban i pannan och tillsätt kryddor. Rör om.
Nu borde spetspaprikorna vara klara. Jag brukar skippa att skala dem, men om du vill kan du lägga dem på en tallrik och täcka i ca 5 min så det blir lätt att dra bort skalet.
Lägg de hela paprikorna på toppen av grytan. Koka upp och puttra i ca 20 min tills såsen smakar gott! Smaka av med salt och peppar och häll eventuellt på lite vatten om det reduceras för mycket.
Servera med bulgur, myntayoghurt och sallad.
Comments