RÖKIGA VITA BÖNOR MED GRILLAD PAPRIKA
- Selina Hami
- 17 maj 2023
- 1 min läsning
Älskar mustiga, tomatiga grytor som afghanska Borani Banjan eller ungerska Paprikás Krumpli.
Här har jag gjort en egen variant där röd spetspaprika grillas tills ordentligt sotad och får sedan puttra i en gryta med smaker från Mellanöstern. Med med en svalkande myntayoghurt och stekta pitabröd!



RÖKIGA VITA BÖNOR med grillad paprika
Portioner: 2-4
Röd spetspaprika, 2-3 st
Gul lök, 2 st, skivad
Jäkligt goda tomater, 600 g (jag använder min svindyra favorit: romanticatomater), delade i två
Grön paprika, 1 st, skivad
Vitlök, 6 klyftor, skalade
Paprikapulver, 2 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Spiskummin, 1 tsk
Korianderpulver, 1 tsk
Kanel, 1/2 tsk
Svartpeppar
Små vita bönor, 2 pkt
Olivolja
SERVERA MED
Myntayoghurt: fraiche, torkad mynta, citronsaft, citlök, olivolja
Pitabröd, stek på i panna
Toppa med persilja
GÖR SÅ HÄR
Nagga de röda spetspaprikorna. Hetta upp eb torr panna på högsta värmen och lägg i paprikorna. De ska få steka där tills de blir riktigt sotade på båda sidor så de får rökig smak.
Under tiden kan du hetta upp olivolja i en annan panna. Stek löken tills mjuk. Vänd ner grön paprika och vitlök. Stek tills löken fått färg. Vänd ner tomaterna, täck med lock och tillaga i 10 min tills tomaterna börjar mjukna.
Häll av det mesta av aquafaban från bönorna, men ha kvar lite. Vänd ner bönorna med aquafaban som är kvar i pannan och tillsätt alla kryddor. Rör om. Nu borde paprikorna vara klara. Lägg dem på toppen av grytan och lägg på lock. Tillaga med locket på i 10 min.
Nu har tomaterna mjuknat helt och grytan är ganska vattnig. Ta av locket och puttra på medelvärme i 20-30 min så såsen får reducera.
Toppa med persilja. Servera grytan med varma pitabröd och en kall myntayoghurt.
Comments