Atayef asafiri är små arabiska pannkaksknyten som traditionellt fylls med valnötter eller en slags grädde med rosenvatten. Här har jag ett recept på min version av atayef med valnötter och dadelsirap! Men idag gjorde jag en julig version av atayef där pannkakorna smaksätts med saffran och fylls med mandelmassegrädde, doppas i brända mandlar och toppas med hemkokt sirap. Klassiska smaker servera på ett unikt sätt som alla gäster kommer älska, dessutom perfekta munsbitar.
JULIGA ATAYEF (SAFFRANSPANNKAKOR MED MANDELMASSA)
Portioner: 30 små pannkakor
PANNKAKOR
Saffran, 1 pkt
Följ receptet på atayef-pannkakorna här, men tillsätt 1 pkt saffran i smeten också.
FYLLNING
Oatly vispgrädde, 1 pkt (250 ml)
Mandelmassa, 400 g
Brända/kanderade mandlar, ca 120 g
SIRAP
Råsocker, 3/4 dl
Vatten, 3/4 dl
GÖR SÅ HÄR
Fyllning. Vispa grädden tills den blir så fast som möjligt. I en matberedare, mixa sedan mandelmassan med en klick av grädden. Klicka i lite grädde i taget tills all grädde mixats med mandelmassan till en röra. Ställ in i kylen. Hacka de brända mandlarna och lägg över på en liten tallrik.
Pannkakor. Följ receptet på hur du steker och viker atayef här.
Fyll pannkakor. När du vikt pannkakorna, fyll dem med mandelmassegrädden med en liten sked och doppa pannkakan i de brända mandlarna. Lägg upp fint på ett fat.
Sirap. Koka upp råsocker och vatten i en kastrull och småkoka i några minuter tills den tjocknat lite grann.
Comments