Krämig, rökig broccolisoppa. Jag tycker inte bilden gör den rättvisa, av alla soppor jag gjort är den här bland mina favoriter, riktigt matig och mustig!
SELINAS BROCCOLISOPPA
Portioner: 4-6
Purjolök, 1 st, skivad
Vitlök, 5 klyftor, hackad
Näringsjäst, 2-3 msk
Rökt paprika, 2-3 tsk
Svartpeppar
Röd eller vit miso, 1 tsk
Grönsaksbuljong, 2 tärningar
Mjölig potatis , ca 700 g, skalad och tärnad i munsbitar
Matgrädde, 1 L (tex havre)
Vinäger, 1 tsk (vitvin eller äppelcider)
Broccoli, 500 g (använder fryst)
SERVERING
Varma mackor med t ex de här zucchinibiffarna!
GÖR SÅ HÄR
Ta fram broccolin ur frysen så det får tina under tiden.
Stek purjolöken i olja tills mjuk. Vänd ner vitlök, näringsjäst, rökt paprika, svartpeppar, miso och smula ner buljongtärningarna. Rör om i någon minut. Vänd ner potatisen och häll på matgrädde och vinäger. Koka upp och puttra tills potatisen mjuknat, ca 10 min.
Skiva broccolin som fått tina en stund. Vänd ner i soppan och puttra två minuter till. Klart!
Comments