Den här grytan är någonstans mellan en ungersk paprikás (min favoritgryta) och en stroganoff. Du får en familjevänlig middag inom 30 min!
SELINAS KRÄMIGA HÖSTGRYTA
Portioner: 2
Champinjoner, 250 g, skivade (för en snabbare middag kan champinjonerna skippas)
Oumph Timjan & Vitlök, 1 pkt (280 g, eller annat protein)
Olivolja
Små tomater, 400 g (smakrika, tex romanticatomater), delade på mitten
Vitlök, 8 klyftor, tunt skivade
Tomatpuré, 1/2 msk
Näringsjäst, 2-3 msk (ger en väldigt god mustig smak)
Paprikapulver, 1 1/2 msk
Timjan, 1 msk
Rosmarin, 2 tsk
Svartpeppar
Fraiche, 2 dl
Sambal oelek, en klick (valfritt men gott)
Vatten, 1 dl
Valfria övriga smaksättningar: spenat, oliver, soltorkad tomat
SERVERA MED
Ris, pasta eller potatis
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp en torr panna. Stek champinjorna på medelhög värme tills de fått färg och inte är vattniga. Ringla sedan i olivolja i pannan och fortsätt stek tills de fått en riktigt fin yta. Salta och lägg över på en tallrik.
Stek proteinet tills det fått en fin yta. Lägg över på tallriken.
Hetta upp riktligt med olivolja i pannan. Vänd ner tomat och skivad vitlök och fräs i ca 10 min under lock tills tomaten mjuknat. Rör om då och då, saften från tomaten kommer blandas med olivoljan så du får en krämig sås.
Rör ner tomatpuré, näringsjäst, paprikapulver, timjan och svartpeppar. Klicka i fraichen och eventuellt sambal oelek. Rör om tills krämig, häll sedan ner vattnet. Koka upp och puttra i några minuter. Smaka av såsen och salta.
Vänd ner champinjorna och oumphen. Koka upp och puttra i 5 min.
Klart!
Comments