En fantastiskt smakrik och snabblagad rätt där man får krydda efter smak! Servera med varma pitabröd och njut!
HERICOVERTS
Hericoverts
Olivolja
Sju kryddor
Paprikapulver
Spiskummin
Svartpeppar
Blancherade fryst hericoverts. Torkade av dem lite och hettade sedan upp olivolja i en panna. Stekte hericovertsen tills de fått riktigt fin yta. Krydda och salta. Lägg över på en tallrik.
HARISSA- & PINJENÖTSSMÖR
Smör
Olivolja
Pinjenötter
Vitlöksklyftor
Harissa
Lime-zest
Kanel
Rökt paprika
Svartpeppar
Harissa (eller annan valfri chili, tex gochugaro)
Vänd ner pinjenötter, vitlöksklyftor, rejält med smör och lite olivolja i pannan. Stek pinjenötterna under omrörning tills de blir gyllene. Klicka i harissa och smaksätt med limezest, kanel, rökt paprika och svartpeppar. Salta.
ÖRTIG SÅS
En läskande, örtig sås! Typ mixad tzatziki? Perfekt till gyros, grillade grönsaker, dipp.
Tips! Det skulle också vara väldigt gott att servera på msabbaha.
Gurka, 1/2 st
Turkisk yoghurt (t ex oatly), 2 dl
Massa örter, använde fryst mynta, persilja och koriander (hade minst 1/2 fryspaket, dvs ca 20 g, av varje ört eftersom jag alltid har en massa i frysen)
Gräslök, hade 1/2 pkt fryst
Vitlök, 1 klyfta
Olivolja
Limezest och saft från 1 lime
Eventuellt 1 grön chili
Riv gurka och pressa ur vattnet för hand. I en mixer, vänd ner gurkan med yoghurt, örter, olivolja, rivet skal och saft av lime och lite vitlök. Mixa tills slät och grön, salta.
Comments