Spaghetti med köttfärssås måste ju vara allas mest nostalgiska favoriträtt. Jag gör en riktigt stor portion vegansk färssås eftersom att jag aldrig tröttnar på den och helst skulle vilja äta den till frukost, lunch och middag.
Istället för färs så är den också lika god med gröna linser! Nedan beskriver jag hur du kan göra båda varianterna.
SELINAS ÖRTIGA, KRÄMIGA FÄRSSÅS (LINSRAGU)
Portioner: 8-10
Salta efter smak
Smör (t ex Floras mjölkfria) Rapsolja
Gullök, 3-4 st, hackade (jag brukar köra i matberedare eller köpa fryst för orkar inte hacka..) Vitlöksklyftor, 8 st, hackade (gör frysta, hackade här till vardags) Champinjoner, 250 g, skivade Färs, 600 g (jag använder Anammas formbara färs) alternativt gröna linser enligt nedan! Morot, 5 st, riven Paprikapulver, 2 msk Timjan, 2 msk Oregano, 1 1/2 msk Basilika, 1 1/2 msk Salvia, 1 msk Grovmalen svartpeppar, 1 msk Vitpeppar, 1 tsk Tomatpuré, 1 dl Rödvinsvinäger, 1/2 dl Matgrädde, 1 L (t ex Oatly iMat)
SERVERING
Spaghetti
Ketchup / sallad
ALTERNATIV: LINSSÅS ISTÄLLET FÖR FÄRS
Istället för färs kan du laga en lika krämig och god sås med gröna linser! Jag rekommenderar det verkligen.
Antingen kan du köpa färdigkokta på paket, men det blir extra gott att koka egna medan du ändå håller på att preppa grönsakerna. Koka linserna under lock med lagerblad, svartpeppar och salt tills de sugit åt sig allt vatten. De behöver inte vara helt mjuka utan kan få koka klart sista i såsen.
Gröna linser, 3 1/2 dl
Vatten, 5 dl
Lagerblad, 3 st
Svartpeppar, 1 tsk
Salt
GÖR SÅ HÄR
Bryn färsen i rikligt med olja tills den fått fin stekyta. Lägg över på en tallrik. Alternativt koka linserna.
Stek sedan svampen, först utan olja på medelhög värme. När de vattnats ut ordentligt och fått fint med färg, tillsätt då olja och stek tills de brynts ordentligt. Vänd ner gullök i rikligt med smör och rapsolja. Stek tills de mjuknat ich börjat få färg. Tillsätt vitlök och morot och fräs i några minuter till.
Blanda sedan ner den stekta färsen eller linserna med kryddorna.
Rör ner tomatpuré, rödvinsvinäger och matlagningsgrädde. Koka upp och puttra tills krämig och god, ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränns vid. I slutet rör jag ner en stor klick smör.
Servera med spaghetti och ketchup, mumsss!
Comments