Spaghetti med färssås toppar ju varje år listan som svenskarna favoriträtt- och jag håller med till hundra procent. Kan äta hela dagen varje dag. Men jag gör inte alltid en klassisk bolognese utan älskar också farmors syriska spaghetti, den här spaghettin med champinjon och örtig färssås.
Idag tänkte jag visa er en annan favoritpastasås, nämligen färssås kryddad med berbere! Berbere måste vara min favoritkrydda. Den är så mustig och aromatisk men behöver få puttra länge för att få fram sin runda smak. Jag har bland annat gjort de här tacosen med berberelinser, mangosalsa och friterad matbanan.
Men tillbaks till den här berberepastan. Den är lite het och aromatiskt med en hint av kanel, muskot och bockhornsklöver och passar perfekt att servera med några citronklyftor för att bryta av den mustiga smaken.
SPAGHETTI MED BERBEREKRYDDAD FÄRSSÅS
Portioner: 8
Salta allt efter smak
BERBEREKRYDDAD FÄRSSÅS
Färs, 850 g (t ex Anammas formbara färs)
Gullök, 2 st, hackade
Grön paprika, 2 st, hackade
Morot, 2 st, hackade
Vitlök, 8 klyftor, hackade
Tomatpuré, 1 1/2 dl (alternativt turkisk paprikapuré blir också väldigt gott till, Sevan har en i orientaliska hyllan)
Berbere, 4 1/2 msk
Svartpeppar, 1 msk
Oregano, 1 msk
Rökt paprika, 2 tsk
Kardemumma, 1 1/2 tsk
Ingefära, 1 tsk
Kanel, 2/3 tsk
Krossade tomater, 600 g
Fryst koriander, 40 g (1 pkt)
Vatten, 4 dl
SERVERING
Spaghetti
Citron
Färsk koriander
GÖR SÅ HÄR
I en stor kastrull, hetta upp rikligt med olja och bryn färsen tills den får en gyllene och fin yta. Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.
Vänd ner lök, morot, paprika och vitlök i kastrullen och fräs i rikligt med olja i ca 10-15 min tills helt mjuk. Rör om då och då.
Varför säger jag hela tiden rikligt med olja? För vi vill att grönsakerna ska fräsa och karamelliseras i oljan- och inte ångkokas, som ger en annan smak.
Klicka i ner tomatpurén och fräs den i oljan med grönsakerna i 5 min tills den fått en mörkare färg. Den råa smaken försvinner när den får fräsas i olja. Vänd ner kryddorna och stek under omrörning i typ 2 min så de får rosta till sig.
Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra utan lock i 15 min så att såsen får reducera.
Vänd nu ner färs, fryst koriander och vatten. Sänk värmen till medellåg och sätt på locket. Puttra i minst 30 min men gärna upp till typ 50 min. Färssåsen blir godare ju längre den får puttra. Rör om då och då.
Servera berberefärsen med spaghetti, citron och lite färsk koriander.
Comments