Fast vänta lite, tonfusk? Japp. Ännu ett töntigt, alternativt namn på en veganiserad produkt. På engelska kallas den chuna (chickpea-tuna, fiffigt). Smakar det tonfisk? Eh, nej. Inte i närheten av tonfisk egentligen utan snarare en riktigt god kikärtsröra.
Men blir man nostalgiskt sugen på en rätt där vanligtvis tonfisk på burk används så passar den här kikärtsröran till det mesta! Exempel på recept med tonfusk:
TONFUSK (VEGETARISK TONFISKRÖRA, KIKÄRTSRÖRA)
Kikärtor, 2 pkt, sköljda (kan bytas ut mot cannellinibönor)
Rödlök, 1/2 st, finhackad
Selleri, 2 stjälkar, finhackad
Cornichon, 1 dl, finhackad (kan bytas mot 2/3 dl kapris)
Gröna oliver, 1 1/2 dl, finhackad
Vitlök, 2-3 klyftor, finhackad
Majonnäs, 1 1/2 - 2 dl
Cornichonlag, 1/2 dl (eller lag från kapris)
Citronsaft, ca 1/2 citron
Vitvinsvinäger, 1 msk
Dijonsenap, 2/3 tsk
Svartpeppar
Paprikapulver, 1 tsk
Kelppulver(valfritt)
GÖR SÅ HÄR
I en matberedare, vänd ner lök och selleri. Pulsa tills det är finhackat. Här brukar jag plocka ut mixen och pressa ur en del av vätskan, med det här steget är valfritt. Röran blir ändå god men lite vattnigare.
Vänd ner resten av ingredienserna förutom kikärtorna. Mixa tills oliver och cornichon är finhackade. Smaka av med salt.
Vänd nu ner kikärtorna och pulsa till valfri konsistens.
Klart! Kan serveras i både varma och kalla mackor, till pasta eller sallad. Eller varför inte på pizzan med oliver och kronärtskocka?
Comments