Som ni märkt med lángos så står hälsosam mat inte högst upp på oss ungrares lista. Men gott, det kan vi. Ungerska fattiga riddare, bundás kenyér, steks (eller ja, friteras) i rikligt med olja och har ett tjockare lager av ägg än den finare french toasten. Mormor brukade jämnt göra det till frukost när jag var i Ungern, som jag tryckte i mig i pausen från att springa med hundarna i trädgården. Ungerska fattiga riddare äts med vitlöksgräddfil och färska grönsaker som tomat och paprika. Till det dricker vi citronte för att bryta av den tunga frukosten.
Istället för ägg gör jag en smakrik smet av kikärtsmjöl, ungerskt paprikapulver och rökt paprika. Kikärtsmjölet gör den riktigt matig och skivorna får samma konsistens och fina gyllene yta som mormors bundás kenyér.
UNGERSKA FATTIGA RIDDARE
Portioner: 6 stora skivor
Salta allt efter smak
SMET
Kikärtsmjöl, 4 dl
Paprika, 2 tsk
Bakpulver, 2 tsk
Svartpeppar, 1 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Salt, 1 tsk
Vatten, 3 3/4 dl vatten
VITLÖKS-FRAICHE
Creme fraiche, 4 dl (t ex Planti Cooking Friache)
Vitlök, 2-4 klyftor
SERVERING
Vitt bröd (jag använder något gott lantbröd eller surdegsbröd som jag skivar relativt tjockt)
Riven ost (t ex Violife Original)
Färska grönsaker som tomat, rödlök eller paprika
Citronte
GÖR SÅ HÄR
I en skål som brödskivorna får plats i, blanda alla ingredienser till smeten tills helt slät. Låt stå i 10 min. Blanda under tiden alla ingredienser till vitlöks-fraichen i en skål. Preppa osten och grönsakerna.
Häll rikligt med olja i en stekpanna, ca 2 cm så brödskivorna nästan täcks helt. Värm till medelhög värme och vänta tills oljan värmts upp ordentligt. Preppa en tallrik med kökspapper att lägga de färdiga skivorna på.
Vänd en brödskiva i smeten så den täcks ordentligt på båda sidor. Låt den inte ligga kvar i smeten, vi vill inte att smeten ska tränga sig in för mycket i själva brödet. Rå kikärtsmjöl är nämligen riktigt bittert och det kan vara svårt att få brödskivan helt genomstekt för att få bort den bittra smaken. Vänd den därför snabbt i smeten och lägg den försiktigt i oljan. Fritera tills kanterna är gyllene och krispiga, vänd på den och tillaga lika länge till på andra sidan. Lägg över den på tallriken med kökspapper och fritera nästa skiva.
Serva brödskivorna med vitlöks-fraiche, ost, grönsaker och en kopp citronte.
Comments