Min mormor i Ungern brukar steka pannkakor till mig och mina kusiner hela somrarna och jag äter tills jag nästan spricker. Mina favoritfyllningar är mormors hemgjorda persikasylt eller kanel & socker eller den här citron- och dillfyllningen! Kapros túrós palacsinta betyder dill- och kesopannkakor. De är söta, fräscha och perfekta sommarpannkakor.
Túró (ungersk keso) är nämligen en viktig ingrediens i det ungerska köket. Det är en fetare och tjockare variant av keso som används till både söt och salt mat. En stor favorit i landet är exempelvis ett väldigt annorlunda godis: túró rudi- choklad med túrófyllning. Den du!
UNGERSKA PANNKAKOR MED SÖT DILL- & CITRONFYLLNING (KAPROS TÚRÓS PALACSINTA)
Portioner: 10-12 pannkakor
PANNKAKSSMET
DILL- & CITRONFYLLNING
Fraiche, 3 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)
Färskost, 150 g (t ex Oatly påMackan)
Socker, 2 msk
Citronsaft, 2 msk
Citronskal, från 1/2 citron
Dill, 2/3 dl (jag använder fryst)
GARNERING
Fraiche, 1 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)
Citronsaft
Socker
Citronskal
Dill
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienser till smeten i en skål. Tillsätt citronskal och lite havremjölk i taget, vispa till en slät smet. Vispa sedan ner det kolsyrade vattnet.
Pensla en stekpanna med olja och stek pannkakorna på medelhög värme tills gyllene på båda sidor. Pensla på mer olja mellan omgångarna.
Blanda alla ingredienser till dillfyllningen och ställ in i kylen.
För garneringen, blanda resterande fraiche med en skvätt citronsaft och lite socker.
Bre dillfyllningen på de färdiga pannkakorna, vik inte kanterna och rulla som en burrito. Garnera med citronfraiche, dill och rivet citronskal.
Comments