Causa är en typisk rätt i Peru där potatismos smaksatt med lime och chili varvas med en krämig fyllning på oftast tonfisk eller kyckling. Chilin som används till potatisen är en gul chili med en unik smak som heter ají amarillo. Däremot är den väldigt svår att få tag på så till vardags använder jag harissa, men du kan använda din favoritchili.
CAUSA
Portioner: 8
Salta allt efter smak
POTATISMOS
Mjölig potatis, 2 kg, skalad
Aji amarillo, 3 st (eller 1-4 msk harissapasta efter smak)
Saften från 1 lime
Smör, 4 msk
Svartpeppar
FYLLNING
Vegokyckling, 320 g (t ex Hälsans kök)
Gröna ärtor, majs och paprika, 1 påse fryst (600 g)
Gröna paprikafyllda oliver, 2 dl, tunt skivade (alternativt svarta oliver av bra kvalitet som kalamata)
Rödlök, 1/2 st, finhackad
Vitlök, 1-2 klyftor, pressad
Majonnäs, 1 dl
Svartpeppar
Avokado, 4 st, skivad
DEKORATION
Dekorera smörgåstårtan med exempelvis avokado, koriander, oliver, röd paprika, harissapasta
SERVERING
En enkel och fräsch sallad, brukar köra på rödlök, tomat, koriander och mycket lime
GÖR SÅ HÄR
Potatismos. Koka potatisen. Om du använder ají amarillo, kärna ur dem och mixa i matberedare till en slät chilipasta. I en skål, mosa potatisen och tillsätt chilipasta, limesaft, smör och svartpeppar. Jag brukar vispa med elvisp för att mixa allt ordentligt med gör det du tycker är smidigast. Smaka av. Den ska smaka lite syrligt och ha sting.
Fyllning. Stek vegokycklingen i olja tills gyllene. Lägg över på en skärbräda och finhacka bitarna vänd sedan ner allt i en skål. Stek den frysta grönsaksblandningen med ärtor, majs och paprika. Salta och peppra och vänd sedan i skålen med vegokycklingen. Blanda i oliver, rödlök, vitlök, majonnäs och svartpeppar. Rör om och smaka av.
Bygg causa. För en fin presentation, använd en tårtform med avtagbara kanter eller en genomskinlig ugnsform. Olja in formen. Tryck ut lite med än halva potatismosen i botten. Lägg sedan avokadoskivorna i ett lager. Sprid sedan på k*ycklingfyllningen och avsluta med sista lagret potatis. För att smidigt trycka ut potatisen brukar jag rulla en bit till en boll och platta till den mellan händerna. Sedan lägger jag den på fyllningen, så lappar jag ihop toppen tills allt är täckt med potatis. Tryck ut den fint så det blir ett jämnt lager. Dekorera sedan causan med t ex koriander, oliver, röd paprika och avokado.
Servera. Causan serveras rumsvarm eller kall. Låt den gärna stå ett tag innan servering så allt får 'stå ihop sig', då blir det lättare att skära upp finare bitar. Servera med en fräsch sallad.
Comments