Äntligen har jag tagit fram ett recept på vegansk kondenserad mjölk som inte smakar kokos. Den är len, fyllig, har fin mjölkig färg och är lagom söt i min smak.
Jag kommer experimentera med det massor framöver! Kondenserad mjölk används till massor av desserter i bland annat Latinamerika och Östasien. Här är några saker jag vill testa:
Brigadeiro- brasilianska chokladtryfflar
Tres leches - latinamerikansk tårta toppad med massa kondenserad mjölk
Vietnamesiskt kaffe
Knafeh med kondenserad mjölk istället för ost (arabisk dessert)
Atayef med kondenserad mjölk istället för ashta (arabiska pannkaksknyten)
VEGANSK KONDENSERAD MJÖLK
Oatly vispgrädde, 5 dl (ovispad) (har inte testat något annat märke)
Strösocker, 1 1/2 dl
GÖR SÅ HÄR
Häll upp vispgrädde och socker i en liten kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk sedan till medel/medellåg värme och småkoka i 15-20 min. Håll koll och rör om då och då.
Häll upp den i en skål och kyla ner i minst 1 timme men gärna över natt. Den har bäst konsistens som nedkyld.
Tips! Koktiden beror så klart på hur stor kastrull du kokar i och exakt temperatur. När jag kokar i 15 min får jag en lite mer rinnig och ljus variant. Efter 20 min blir den identisk i konsistensen till kondenserad mjölk. Det gäller när den är nedkyld så den kommer vara ganska rinnig som nykokt. Vilken konsistens du ska ha beror på preferens men också vad mjölken ska användas till sedan.
Hur mycket kondenserad mjölk blir det efter kokning? På ett ungefär såklart. 😅