Fantastiskt smakrik, saftig larb gjord på rökt tofu som blir klar på 20 min! Jäkligt bra vardagsmat ändå.
LARB med rökt tofu
Portioner: 2
LARB
Ris, 3 msk (t ex jasmin)
Rökt tofu, 2 pkt (460 g), smulad
Herico verts, 1 handfull, skuren i mindre bitar
Sojasås, 3 msk
Rårörsocker, 2 msk
Ingefära, ca 1/2 msk, riven
Vitpeppar
Sambal oelek efter smak (eller nån annan chili som sriracha)
Schalottenlök, 1 liten, finstrimlad
Lime, saften från 1-2 st
Vårlök, 1 st, finstrimlad
Mynta, 1 stor handfull, bladen
Koriander, 1 stor handfull, hackad
SERVERING
I salladsblada eller med ris
Toppa med rostad, saltad cashew (hackad)
GÖR SÅ HÄR
Rosta risen i en torr panna tills helt gyllene. Det tar 10-15 min. Rör om och håll koll så det inte bränns! Mortla sedan riset till mjöl (eller mixa i matberedare, det det är nog för liten mängd för att det ska mixas ordentligt).
Hetta upp olja i pannan och vänd ner rökt tofu och hericoverts. Stek i några minuter, behöver inte få mycket färg.
Vänd över tofu, hericoverts och det rostade rismjölet i en skål tillsammans med resten av ingredienserna. Rör om och smaka av!
Servera med ris eller i salladsblad och toppa eventuellt med cashewnötter.
Comments