En mustig, klassisk soppa i Ungern som traditionellt görs med ungersk, rökt korv, kolbász. Här lagar jag soppan med rökt tofu och gröna linser som jag kokar separat. Du kan självklart använda valfria baljväxter till, som vita bönor eller kidneybönor istället.
Basen till soppan är densamma som många andra ungerska recept, rik på paprika och mustighet. Samma bas använder jag till min ungerska stroganoff (csirkepaprikás) och en av era favoritrecept: fyllda, ungerska pannkakor.
PAPRIKÁS KRUMPLI
Portioner: 10
Salta efter smak
Kumminfrön, 1 msk
Lök, 3 st, hackad
Vitlök, 8 st, hackad
Paprikapulver, 3 msk
Rökt paprika, 3 msk (jag använder söt)
Svartpeppar, 1 msk (det ger sting så ta mindre om du inte vill ha sting i)
Korianderpulver, 2 tsk
Lagerblad, 3 st
Tomatpuré, 1 1/2 dl
Tomat, 3 st, hackad
Grön paprika, 2 st, hackad
Rökt tofu, 460 g, skuren i munsbitar (jag föredrar att dra isär bitarna för hand för en mer rustik känsla)
Potatis, 1 1/2 kg, skalad och skuren i munsbitar
Vatten, 1 1/2 L
Rödvinsvinäger, 3 msk
GRÖNA LINSER
Gröna linser, 2 dl
Lagerblad, 2 st
Svartpeppar, 2/3 tsk
Salt, 2/3 tsk
Vatten, 4 dl
SERVERING
En god, vit limpa
Cornichon
Fraiche (t ex Planti Cooking Fraiche)
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull på medelhög värme och vänd ner kumminfröna. Fräs dem i oljan i några sekunder. Tillsätt sedan lök och vitlök och fräs tills mjuk och genomskinlig, ca 10 min. Vänd ner kryddorna och tillaga i en halv minut under omrörning så de får tillagas i oljan.
Klicka i tomatpurén och tillaga i någon minut innan du blandar ner tomat och paprika. Lägg på locket, sänk värmen till medel och tillaga ca 5 min tills paprikan mjuknat. Tillsätt, potatis, tofu, vatten och rödvinsvinäger. Koka upp och puttra utan lock i 15-20 min tills soppan blir lagom tjock.
Medan soppan puttrar, vänd ner de gröna linserna och resten av ingredienserna i en liten kastrull. Koka upp och puttra tills linserna sugit åt sig allt vatten, lagom tills soppan puttrat klart. Vänd ner linserna i soppan och puttra i 10 min till. Soppan ska få en mustig, lite söt och rökig smak. Smaka av och justera salt och kryddor om det behövs.
Servera soppan med bröd och gärna cornichon och en klick fraiche.
Comments