top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK SHAWARMA PÅ KIKÄRTOR

I Damaskus gick jag och mina kusiner ut på kvällarna på stan och käkade all streetfood och snacks som gick att få tag på. En favorit var kycklingshawarma! Idag delar jag ett recept på en enkel variant med kikärtor, aubergine och paprika men det går självklart superbra att göra med vegokyckling! Men jag gillar att göra olika matiga wraps med kikärtor till vardags.


Ett viktigt tillbehör till shawarma är toum, en aioli som ofta serveras till kyckling i Mellanöstern. Däremot orkar jag inte göra den till vardags men kommer att dela ett recept av det framöver! Den riktiga varianten då, utan något fusk med ägg eller potatis som ibland brukar användas.




SHAWARMA PÅ KIKÄRTOR

Portioner: 6-8 rullar


SHAWARMA

Fyllning

Kikärtor, 3 pkt

Röd eller grön paprika, 3 st, skivad

Gul lök, 1 st, skivad


Marinad

Vitlök, 6 klyftor, skivade

Tomatpuré, 3 msk

Sju kryddor, 2 msk (brukar köpa på Hemköp, t ex Eldorados)

Spiskummin, 1/2 msk

Svartpeppar

Rökt paprika, 1/2 msk

Oregano, 1 tsk

Timjan, 1 tsk

Korianderpulver, 1 tsk

Fraiche, 1 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Vatten, 2 dl

Vitvinsvinäger, 3 msk

Citronsaft


TAHINISÅS

Alternativt kan aioli serveras som sås, blir också supergott! Brukar blanda majonnäs, vitlök, citronsaft och lite fraiche.

Tahini, 2 dl

Citron, ca 2 st

Vitlök, ca 3 klyftor

Kallt vatten, 2 dl

Eventuellt persilja


TILLBEHÖR

Stora tortillabröd, 8 st

Pommes

Libanesisk saltgurka (brukar finnas i orientaliska hyllan) eller cornichon

Tomat

Persilja

Eventuellt en tabbouleh (mitt recept finns HÄR) eller annan fräsch, örtig sallad att servera på sidan


GÖR SÅ HÄR

Shawarma. Skölj och sila kikärtor. Badda dem med en ren kökshandduk eller kökspapper så de är någorlunda torra. Sprid ut kikärtorna på en plåt och ringla på rikligt med olivolja. Salta och tillaga i 20 min på 225 C. Blanda runt efter halva tiden. Kikärtorna ska få fint med färg och börja få krispiga kanter.


När kikärtorna tillagats kan du skjutsa in pommesen i ugnen.


På hög värme, woka paprika och lök tills de blir sotade och får en fin grillyta. Sänk till medelhög värme och vänd ner vitlöken. Rör om. Klicka sedan i tomatpurén. Tillsätt mer olja vid behov och rör om så tomatpurén får tillagas. Rör ner kryddorna och stek några sekunder. Blanda sedan ner fraiche, vatten, vinäger och kikärtorna. Tillaga ca 10-15 min tills marinaden tjocknat och du fått en 'shawarmaröra'. Rör om då och då. Avsluta med lite citronsaft.


Tahinisås. Under tiden kan vi röra ihop tahinisåsen. Jag brukar egentligen aldrig kolla på måtten utan kör så här: blanda tahini och citronsaft i en skål tills du får en tjock kräm. Blanda sedan i lite kallt vatten i taget tills du får en ljus (nästan vit) och rinnig sås till önskad konsistens. Smaksätt med vitlök, persilja och justera citronsaften. Blir såsen för rinnig är det bara att hälla i lite mer tahini.


Shawarmawrap. Stek tortillas i en torr stekpanna på hög värme tills de puffar upp och får färg. Fyll med shawarmaröran, pommes, pickles, tomat och tahinisås/aioli. Rulla ihop som en burrito och stek gärna i en torr stekpanna tills den får en krispig yta med fin färg.



2 765 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page