En saftig och smakrik kebab som trycks ut i en stor ugnsform och tillagas med en rökig tomatsås. Supergott att äta bara med libabröd men servera gärna potatis och någon sallad till.
TEPSI KEBAB
Portioner: 6-8
Salta allt efter smak
KEBAB
Formbar färs, 850 g, tinad
Gullök, 1 stor, finhackad
Vitlök, 8 klyftor, pressade
Persilja, 3 dl, finhackad
Tomatpuré, 2/3 dl
Paprikapulver, 1 1/2 msk
Rökt paprika, 1 1/2msk
Korianderpulver, 1 msk
Svartpeppar, 2 tsk
Spiskummin, 2 tsk
Kanel, 2/3 tsk
Olivolja
GARNERING
Grön paprika, 1 st, skivad i tjocka skivor ( eller om du vill ha lite starkt: 4 gröna chili delade i två på längden
Tomater, 2 st, skuren i tjocka klyftor
Gullök, 1-2 st, skuren i tjocka klyftor
TOMATSÅS
Tomatpuré, 1 dl
Rökt paprika, 1 1/2 tsk
Vitlök, 5 klyftor, pressade
Vatten, 5 dl
SERVERING
Libabröd
Lite citron att pressa på vid servering
Persilja
Eventuellt klyftpotatis och någon enklare sallad (typ tomat, paprika och lök)
GÖR SÅ HÄR
Kebab. Blanda alla ingredienserna till kebaben i en skål. Knåda ordentligt så att allt blandas väl. Täck en plåt eller två stora ugnsformar (á ca 30 cm) med olivolja i botten. Tryck sedan ut kebaben på plåtsen så den blir ca 1 cm tjock. Ringla massor med olivolja på kebaben så att hela ytan täcks ordentligt. Vi vill inte ha en torr tepsi kebab.
Skjutsa in i ugnen och tillaga i 30 min på 225 C.
Tomatsås. Preppa under tiden grönsakerna till garneringen och blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen i en skål. När kebaben är klar, lägg på grönsakerna, häll på tomatsåsen och ringla på mer olivolja. Tillaga i 30-40 min till tills grönsakerna mjuknat.
Toppa tepsi kebaben med persilja och lite citronsaft. Servera med libabröd, potatis och grönsaker.
Comments