Istället för fiskpinnar: frasiga kikärtspinnar gjorda på vatten, olja och kikärtsmjöl. Jag har tidigare delat recept på italiensk farinata, en slags ugnsbakad kikärtsomelett. Om man låter den svalna, skivar upp den och friterar den så blir det perfekt till potatis, dillsås och ärtor! Eller varför inte remouladsås? Fisk n chips? You name it. Det påminner om friterad polenta!
SELINAS KIKÄRTSPINNAR
Portioner: 6
Kikärtsmjöl, 1 L
Salt, 1 msk
Svartpeppar
Vatten, 1,8 L
Valfria kryddor:
Dill
Finklippt nori
Näringsjäst, 2 msk
Olivolja till ugnsformen
Olja till stekning
Flingsalt till topping
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp ugnen till 250 C.
Blanda kikärtsmjöl, salt och eventuellt valfria kryddor i en skål och vispa ner lite vatten i taget till en slät och väldigt lös smet.
Häll olivolja i ugnsformen så hela botten täcks ordentligt. Ställ in ugnsformen i ugnen i några minuter så den blir riktigt varm.
Ta ut ugnsformen ur ugnen och häll försiktigt på smeten. Det kommer att fräsa och oljan kommer flyta upp till ytan av smeten, det är bra!
Tillaga i ugnen i ca 30 min tills ytan är gyllene. Ställ in i kylen och låt svalna helt, gärna över natten.
Skär upp farinatan i 1/2-1 cm tjocka skivor. Hetta upp olja i en panna och stek på medelhög värme på båda sidor till gyllene och frasiga. Lägg över på en tallrik med kökspapper och toppa med flingsalt.
Comments