Helt vanliga, tunna, mjuka pannkakor med frasiga kanter. De flesta veganska pannkaksrecept tar bara bort äggen eller använder kikärtsspad (aquafaba). Men jag ville ha mina pannkakor lite matigare som när ägg används. För det använder jag en del kikärtsmjöl! Jag har också recept på ungerska pannkakor, palacsinta, som är ännu tunnare och har kolsyrat vatten i smeten.
VEGANSKA PANNKAKOR
Portioner: 8 stora pannkakor
Obs! Om du ska göra pannkakor för salt mat, glöm inte att skippa vaniljsocker!
Variant 1
Vetemjöl, 2 dl
Kikärtsmjöl, 1/2 dl
Bakpulver, 1 1/2 tsk
Vaniljsocker, 1 msk
Salt, ca 1/2 tsk (smaka av!)
Olja, 3 msk
Oatly Deluxe havremjölk, 5 dl (eventuellt 1/4 dl till om den blir för tjock)
Valfritt Finrivet skal från 1/2 citron eller apelsin
Olja
Smör
Variant 2
Vetemjöl, 2 dl
Potatismjöl, 2 msk
Socker, 1 msk
Vaniljsocker, 2 tsk
Bakpulver, 1 tsk
Salt, ca 1/2 tsk
Oatly Deluxe havremjölk, 4-5 dl (beroende på hur tunna du vill ha dem
Olja, 2 msk
SERVERING
Mitt favoritsätt att servera dem på på sommaren är med hallonsylt och vispgrädde (godast är Oatlys) som jag smaksätter med nymortlad kardemumma och finrivet limeskal. Så fräscht och fantastiskt gott!
GÖR SÅ HÄR
Smet. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner oljan och lite mjölk i taget. Låt gärna smeten vila i typ 10-15 min innan stekning.
Stek. Hetta upp olja i en stor panna på medelhög värme. Stek pannkakan till den får fint med färg. De färdigstekta pannkakorna mjuknar när de fått vila i någon minut efter stekning, så stek på bara så mjuknar de allt eftersom! Pensla gärna pannkakorna med smör när de stekts klart.
コメント